De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi geeft startsein voor aanleggen diepwaterhaven

President Chandrikapersad Santokhi heeft het officiële startsein gegeven voor het aanleggen van een nieuwe diepwaterhaven, genaamd Port of Nickerie. Het is in de planning om de haven in 2025 af te hebben. De Port of Nickerie is een initiatief van de Surinaamse overheid in samenwerking met N.V. Havenbeheer Suriname, Phoenix Development Company en Port of Rotterdam. Het startsein is gegeven op 21 november 2022. Bij deze gelegenheid zijn de officiële stukken nodig voor dit project overhandigd aan de huurder N.V. Havenbeheer. Het staatshoofd mocht de webpagina van Port of Nickerie met een druk op de knop online zetten.

De haven is onderdeel van een groter plan om een economische hub te creëren in Nickerie. De strategische ligging van de haven in het centrum van het Suriname-Guyana bekken zal efficiënte dienstverlening mogelijk maken om optimaal te profiteren van de olie en gasvondsten ten noorden van Nickerie. Daarnaast zal de Port of Nickerie ook markttoegang bieden tot de Caricom en Noord-Brazilië. “Dit project moet gezien worden tegen de achtergrond van de grotere sub regionale ontwikkeling en verbindt Suriname met Guyana, Brazilië en de regio,” stelt president Santokhi.

De focus ligt op het leveren van geavanceerde technologieën binnen de infrastructuur, met de bescherming van de natuur in gedachte, dus een groene en duurzame haven waar ook mangrovebossen zullen worden aangelegd. Tussen de haven en de beschermde natuur komt een bufferzone met ruimte voor ecotoerisme. Verder komt een industriegebied waar gas dat anders zou worden afgefakkeld, verwerkt zal worden tot bruikbaar LNG-gas (Liquefied Natural Gas) voor de export. President Santokhi deelde mee dat er hiermee wordt gewerkt aan het uitfaseren van fossiele brandstof zodat Suriname in 2060 green energy neutraal zal zijn.