De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi krijgt rondleiding CCP museum

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 11 april 2024 in Beijing, China het museum van de Chinese Communistische Partij, CCP, aangedaan. President Santokhi werd aldaar ontvangen door directeur Zhengsen Sun, tevens ‘comrade in charge’ van het museum.
Het staatshoofd en de presidentiële delegatie onder wie minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, minister David Abiamofo van Natuurlijk Hulpbronnen en de Surinaamse ambassadeur in China, Pick Fung-Ho Chong, kregen een uitgebreide rondleiding door het museum.
Het museum werd opgericht na het 19e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij, toen het Centraal Comité van de CCP besloot een museum te bouwen om de geschiedenis van de CCP volledig tentoon te stellen.
Op 18 juni 2021 werd het museum officieel geopend door de Chinese president Xi Jinping. Er zijn 4.548 stukken en relikwieën permanent tentoongesteld in het museum, waaronder 420 originele culturele stukken. Tijdens de rondleiding kon de delegatie onder andere een origineel notitieboekje van socioloog Karl Marx, de jas en hoed van de Chinese leider Mao Zedong, gedragen bij de proclamatie van de Volksrepubliek China en de eerste vijfsterrenrode vlag van China die werd gehesen door Mao Zedong bezichtigen.
President Santokhi tekende het visiteboek van het museum waarbij hij aangaf dat de indrukwekkende tentoonstelling de hardwerkende natuur van het Chinese volk, in het bijzonder de CCP, goed vastlegt. Het staatshoofd benadrukte dat de bijdrage van China in het wereldgebeuren onmisbaar is.” In de moderne ontwikkeling van China heeft de CCP en in het bijzonder de strijd van de pioniers van de partij, een toonzettende bijdrage geleverd”, stelde de president.
In de komende dagen wordt door de delegatie onder leiding van president Santokhi een omvangrijke agenda afgewerkt, met o.a. bezoeken aan Dalian en Shenzhen.