De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi op staatsbezoek aan China

President Chandrikapersad Santokhi maakt zich op voor zijn eerste bezoek als staatshoofd van Suriname aan de Volksrepubliek China. Hij vertrekt vandaag aan het hoofd van een kleine maar effectieve delegatie naar het Aziatische land. Het staatsbezoek geschiedt op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping.

De president noemt de ontmoeting met president Xi Jiping het hoogtepunt van het bezoek, “maar ik kijk ook erg uit naar de ontmoeting met de premier en de voorzitter van de Communistische partij”, zegt het staatshoofd. Het officiële gedeelte van het bezoek zal plaats vinden in Beijing op 12 en 13 april. Op de agenda staan besprekingen over bilaterale samenwerking tussen beide landen, schuldherstructurering die op technisch niveau al is vastgesteld, nieuwe projecten die momenteel worden besproken, toekomstige relaties en samenwerkingen op verschillende gebieden, en ontmoetingen met twaalf grote bedrijven die geïnteresseerd zijn in investeringen in Suriname. “We hebben wel de afgelopen 48 jaar een vriendschappelijke, diplomatieke relatie met China gehad, waarbij veel samenwerkingsgebieden zijn geïdentificeerd en programma’s uitgevoerd, maar nu willen we een andere dimensie aan de samenwerking geven”, zegt de president.

Na Beijing zal president Santokhi doorreizen naar Dalian en Shenzhen. Hier heeft het staatshoofd ontmoetingen met een aantal bedrijven. De president zal ook met bedrijven te spreken die interesse hebben om in Suriname te investeren en met de bedrijven die reeds hier opereren. Op het programma staat ook een ontmoeting met Surinaamse studenten in China. “Ik wil hen aanmoedigen om te blijven studeren en met kennis en knowhow terug te keren naar Suriname”, aldus het staatshoofd. Het staatsbezoek wordt afgesloten in Guangzhou, waarna de presidentiële delegatie op 20 april terugkeert naar Suriname.