De Boodschap
Kabinet van de PresidentVolksgezondheid

President Santokhi opent Polikliniek Niertransplantatie

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 3 maart 2021 de ceremoniële opening verricht van de polikliniek voor niertransplantaties in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Directeur Manodj Hindori van het ziekenhuis noemt deze dag een bijzondere voor de nierpatiënten in Suriname. “Niemand anders dan President Santokhi heeft ons geïnspireerd om bij onze broeders aan te kloppen voor kennis.

“Velen verklaarden ons voor gek toen we het hadden over niertransplantatie in het SVZ.” De directeur is ervan overtuigd dat met de ondersteuning van experts uit Suriname en Nederland het kan en gaat lukken. Hij noemt de opening van de kliniek een eerste tastbaar resultaat van het traject. “Uiteraard beseffen wij dat niertransplantaties complexe operaties zijn die zorgvuldig moeten worden uitgezet en veilig moeten worden uitgevoerd.”

Dit werd nogmaals benadrukt door Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid die directeur Hindori op het hart drukte om alles in place te brengen voor het moment zijn instelling zal overgaan tot het uitvoeren van nieroperaties, omdat het gaat om een grote verantwoordelijkheid.

Er is op instructie van president Santokhi aangeklopt bij het Diaspora Medisch Team uit Nederland. Dit team heeft vervolgens expertise ingeroepen vanuit het . Dokter Pranobe Oemrawsing van het Diaspora Medisch Team is evenals andere betrokken deskundigen overtuigd van het succes dat met de kliniek geboekt zal worden. De specialisten hebben deskundigheid opgebouwd door jarenlang onderzoek binnen de zorgsector. Ook is er kennis en ervaring opgedaan in onder andere Suriname, Nederland en Aruba. De experts hebben zorgprogramma’s ontwikkeld en eerder toegepast in complexe situaties, dus zullen ook de niertransplantaties in Suriname onderwerpen aan kwalitatieve, innovatieve en efficiënte zorgverlening.