De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi terug in Suriname

President Chandrikapersad Santokhi is na een succesvol werkbezoek aan Trinidad terug in Suriname. De regeringsleider is op 20 augustus 2022 gearriveerd op de Johan Adolf Pengel International Airport. Behalve het Agri-Invest Forum & Expo II heeft het staatshoofd diverse bilaterale gesprekken gevoerd met regeringsleiders en regionale functionarissen.

 Het werkbezoek had als doel de samenwerking van Suriname met andere Caribische landen te intensiveren. Hierbij lag de focus niet alleen op de agrarische sector, maar ook andere segmenten. Er is met verscheidene organisaties en ondernemingen gesproken over mogelijke samenwerkingen in de vorm van Public-Private Partnerships.

De president uit vaker zijn voorkeur voor deze vorm van samenwerking en heeft tijdens een gesprek met de Caribische Kamer van Koophandel de mogelijkheden hiervoor besproken. Binnenkort zal er follow-up plaatsvinden van dit gesprek tijdens een bezoek van de regionale organisatie aan Suriname.

Het staatshoofd sprak als voorzitter van de Caricom tijdens de opening van het Agri-Invest Forum & Expo II op 19 augustus. De Caricom biedt een grote markt en veel mogelijkheden. Landen in de regio hebben afspraken gemaakt die moeten leiden tot meer exporten binnen de Caricom. Hiervoor is het belangrijk dat er samen gekeken wordt naar verschillende aspecten van de agrarische sector waar de meeste landen nog aan moeten werken: innovatie binnen de verbouwing van gewassen, logistiek en transport en wet- en regelgeving.

Tijdens het bezoek is er ook gesproken over financiën voor de innovatie en stimulering van de agrarische sector binnen het Caribisch gebied. 100 miljoen US Dollar aan krediet is hiervoor ter beschikking gesteld. Bedrijven uit het geheel Caribisch gebied kunnen hiervan gebruik maken.

President Santokhi zal binnenkort samen met de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verder ingaan op concrete resultaten van het bezoek aan Port of Spain tijdens een nog aan te kondigen persconferentie.