De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi uitgenodigd voor 17e G20 Leaders’ Summit

President Joko Widodo, die het voorzitterschap van de G20 draagt, heeft president Chandrikapersad Santokhi uitgenodigd voor de zeventiende Heads of State and Government Summit in Bali.  Dit deelde ambassadeur Julang Pujianto van de Republiek Indonesië, namens zijn staatshoofd mee tijdens de 77e viering onafhankelijkheidsviering van het Aziatische land in de Ballroom van Royal Torarica.

President Santokhi, onderstreept dat zijn aanwezigheid een geweldige gelegenheid voor zowel de Caricom als Suriname creëert. Indonesië heeft Suriname uitgenodigd, in haar hoedanigheid van Caricom-voorzitter, om deel te nemen 17e Heads of State and Government Summit in Bali. Het thema van de G-20 Summit “Samen herstellen, sterker herstellen”, vindt president Santokhi treffend gekozen, gezien dit het belang en de kracht van multilateralisme onderstreept.

De G20 is een groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie, die zo’n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product en ongeveer 80% van de wereldhandel beslaan. “Caricom-landen hebben bij vele gelegenheden bijzondere vooruitgang geboekt. Het is daarom cruciaal dat onze stem wordt gehoord, op internationale podia, waar kleine landen normaliter geen toegang hebben. Dit is een uitzonderlijke gelegenheid.”

Ambassadeur Julang Pujianto van de Republiek Indonesië heeft in zijn toespraak aangegeven dat het Aziatisch land de hele wereld wil bereiken. “Wij betrekken Caricom en bieden ook capaciteitsopbouw aan de Caricom-landen. De betrokkenheid van president Santokhi als voorzitter Caricom aan de G20-bijeenkomst versterkt deze gedachte zeker”, aldus de ambassadeur.

Het staatshoofd van de Republiek Suriname heeft bevestigd aanwezig te zullen zijn bij de G20 Leaders’ Summit. Behalve als Caricom-voorzitter zal hij als staatshoofd een ontmoeting hebben met zijn ambtgenoot Joko Widodo om goede werkafspraken te maken.

“Indonesië en Suriname, delen historische banden. Ik ben ervan overtuigd dat we de unieke kans hebben om gebruik te maken van de historische, diplomatieke, bilaterale, regionale en multilaterale wegen die tot onze beschikking staan, via de Zuid-Zuid-mechanismen en driehoeksamenwerking” aldus het Surinaamse staatshoofd. President Santokhi feliciteerde de Republiek Indonesië met haar 77e verjaardag van onafhankelijkheid.