De Boodschap
Kabinet van de President

Presidenten Santokhi en Bermudez voorzitters Caricom-Cuba Summit

President Chandrikapersad Santokhi is afgereisd naar de Caricom-Cuba Summit in zijn rol als Caricom-voorzitter. Het Surinaamse staatshoofd is op 5 december 2022 vertrokken richting Barbados, alwaar deze summit zal plaatsvinden. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Busines en Internationale Samenwerking zei in een eerder gesprek met de Communicatie Dienst Suriname dat tijdens deze bijeenkomst Cuba een overzicht zal geven van het verloop van de samenwerking met de verschillende Caricom landen. Verder zullen ook aan de orde komen; – klimaatsverandering en rampenbeheersing, – mondiale vraagstukken en multilaterale samenwerking, – aanname van de gezamenlijke Caricom-Cuba declaratie.

President Santokhi gaat samen met de Cubaanse president Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, als voorzitter van de summit optreden op dinsdag 6 december 2022. Het Cubaanse staatshoofd zal met een grote delegatie aanwezig zijn op deze bijeenkomst, welke in het teken staat van de herdenking van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de Caricom als intergouvernementele organisatie en de Republiek Cuba. Caricom landen en Cuba delen geruime tijd bijzondere goede en vriendschappelijke betrekkingen. Op het stuk van ondersteuning van de sociaal-economische ontwikkeling van Caricom heeft Cuba op verschillende beleidsgebieden intensieve relaties gecultiveerd.

Op het gebied van volksgezondheid heeft Cuba alle Caricom landen ondersteund met het beschikbaar stellen van artsen, verpleegkundigen en medisch materiaal, inclusief medicamenten. De samenwerking strekt zich ook uit op andere gebieden als energie, onderwijs, cultuur en de agrarische sector, alsook internationale een multilaterale politieke en diplomatieke samenwerking. Tijdens de top zal er ook gedelibereerd worden over de economische sancties van de Verenigde Staten van Amerika tegenover Cuba. De Caricom heeft de sancties structureel veroordeeld. De Gezamenlijke Caricom-Cuba Verklaring staat ook op agenda.

Het Surinaamse staatshoofd zal van de gelegenheid gebruik maken om bilaterale gesprekken te voeren met ambtsgenoten. Zo staan er diplomatieke gesprekken op agenda met de Barbadiaanse premier Mia Motley en president Irfaan Ali van Guyana. De bilaterale samenwerking tussen Suriname en Jamaica, alsook Trinidad and Tobago zal onderdeel vormen van gesprekken tussen de respectieve regeringsleiders. De president keert op vrijdag 9 december terug. De bijeenkomst vormt een van de laatste geplande Caricom activiteiten onder het voorzitterschap van president Chadrikapersad Santokhi. Op 1 januari 2023 zal Suriname de hamer overdragen aan de premier van de Commonwealth of the Bahamas, John Davis.