De Boodschap
Kabinet van de President

Regering buigt zich over visumversoepeling

De regering buigt zich momenteel over het versoepelen van de visumplicht. Dit onderwerp is volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) de afgelopen weken in de regeringsraad besproken. “Wij zijn een traject begonnen van visumversoepeling, niet alleen voor landen waarmee wij een visa-afschaffing overeenkomst hebben, maar alle landen met een systeem waarbij men een entry fee betaalt wanneer men binnenkomt.”

Minister Ramdin geeft aan dat de versoepeling zal inhouden dat– naast de reguliere checks die worden gedaan door de vliegmaatschappijen – men bijna geen visum hoeft aan te vragen. Dit betekent dat reizigers alleen met een geldig paspoort en andere noodzakelijke documenten richting Suriname zal kunnen afreizen. De bewindsman legt uit dat deze aanpak het reisverkeer naar Suriname vergemakkelijkt, tevens is het een stukje promotie van het land en wordt het toerisme bevorderd.

De bewindsman merkt op dat het met al de visumverplichtingen nog steeds vrij moeilijk is voor buitenlanders om richting Suriname te reizen. Daarom worden er voorbereidingen getroffen om dit te vergemakkelijken. Hij zegt dat de regering reizen naar Suriname zo goed en zo makkelijk mogelijk wil maken.

Om het land te promoten maakt Suriname zich momenteel ook op voor deelname aan de Floriade 2022. Dit is een Wereldtuinbouwtentoonstelling, die op 14 april van start gaat in Almere, Nederland en duurt tot oktober. Van Surinaamse zijde zullen de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Binnenlandse Zaken (BIZA), Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) participeren. Minister Ramdin: “Suriname wil participeren aan deze grote tentoonstellingen omdat dit een stukje promotie is voor het land, maar ook voor het Surinaams product en dat kan zeker tot investeringen leiden.”