De Boodschap
Kabinet van de President

Regering en VES gaan voor constructieve samenwerking

 De regering en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zijn voorstanders van een constructieve samenwerking en gaan als zodanig ook daarvoor. Beide partijen staan wel eens tegenover elkaar in hun mening, echter zijn zij op dinsdag 22 november 2022 op het Kabinet van de President bij elkaar gekomen om de relatie te herevalueren. De VES wil graag op een constructieve manier haar bijdrage leveren aan het herstel van de economie, maar verwacht daartegenover wel wat transparantie. De economistenvereniging wil ook meehelpen denken aan het oplossen van economische vraagstukken.

Op het kabinet is er van gedachten gewisseld over de impact van de oorlog in Oekraïne op de Surinaamse economie. Het traject met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ook kritisch besproken. Het bestuur van de VES heeft onder woorden gebracht dat de vereniging graag daar wil zijn waar de regering ondersteuning nodig heeft. Zij noemde daarbij het begrotingsbeleid en de koersstabilisatie als cruciale voorbeelden. Echter vraagt de VES wel om als vocalpoint te fungeren om economische vraagstukken duurzaam te kunnen oplossen.

President Santokhi gaf aan willing te zijn om te luisteren naar de VES. “Ik vertrouw de deskundigheid van de VES en reken op een goede samenwerking”, aldus het staatshoofd. Hij verwacht wel dat de betrokkenheid gestoeld wordt op de juiste informatie. De regeringsleider heeft uit handen van VES-voorzitter Steven Debipersad een boekwerk met adviezen van de organisatie ontvangen. President Santokhi heeft aangegeven dat hij de adviezen ter harte zal nemen. Begin volgende week komen partijen weer bij elkaar om breedvoerig van gedachten te wisselen over verscheidene economische en monetaire vraagstukken.