De Boodschap
Kabinet van de President

Help A Star Foundation maakt plannen kenbaar aan president

De Help A Star Foundation, een organisatie geleid door de Surinaamse topzwemster Xiomara Getrouw, wil doven en blinden overlevingszwemtechnieken bijbrengen. De organisatie heeft in dit kader op dinsdag 22 november een bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. De Help A Star Foundation heeft het staatshoofd deelgenoot gemaakt van haar plannen en activiteiten. Bij deze gelegenheid heeft Getrouw het boek “Suriname and Lesotho countries coming together” aan de president overhandigd.

Suriname staat volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de 29ste plaats als het gaat om het percentage verdrinkingsgevallen in het land.  Getrouw is met haar team naar Suriname afgereisd, speciaal om haar doelstelling te verwezenlijken: dove en blinde jongeren de survivaltechnieken bij te brengen en op die manier verdrinking te voorkomen.

Help A Star staat geregistreerd in Nederland en heeft de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI), hetgeen past binnen de missie van de organisatie. Verder heeft het team twee projecten uitgevoerd in land Lesotho (land in Zuid-Afrika), en wel in 2016 en 2017. Help A Star heeft hiermee de aandacht getrokken van Prins Seeiso van Lesotho. Hij en de Britse Prins Harry leiden de liefdadigheidsinstelling Sentebale in Lesotho.

President Chandrikapersad Santokhi is de organisatie dankbaar dat zij het initiatief heeft genomen om groepen in Suriname de technieken bij te brengen. “Dit is een enorme bijdrage voor Suriname in het algemeen en in het bijzonder voor kinderen met een beperking. Leerkrachten, ouders en participanten ervaren dit heel goed.” Het staatshoofd is ingenomen dat ook kinderen van het binnenland betrokken zullen worden in het project. Getrouw legt uit dat Help A Star een internationale organisatie is, die volgend jaar een nog groter project in Suriname wil uitvoeren. “Want ik ben in Suriname geboren and it’s nice to give back to the country, the community where you’re from”, verduidelijkt ze.