De Boodschap
Kabinet van de President

Regering richt noodfonds op voor getroffen gebieden binnenland

Middels het oprichten van een noodfonds wil de regering getroffenen van wateroverlast in het binnenland tegemoet komen. Dit kwam naar voren tijdens een gehouden krutu op zaterdag 21 mei 2022 in het multifunctioneel gebouw in Brokopondo centrum. De krutu is gehouden om tot een besluit te komen over de noodtoestand in het binnenland vanwege de wateroverlast. President Chandrikapersad Santokhi heeft samen met vicepresident Ronnie Brunswijk,  enkele ministers, DC Ludwig Mendelzoon van Brokopondo en andere functionarissen gediscussieerd  over de huidige leefomstandigheden van de bewoners in het binnenland.

De regering is tot het besluit gekomen om een noodfonds op te zetten voor de bewoners van het gebied die getroffen zijn door de wateroverlast. Zij zullen zich moeten registreren via de nieuwe structuur die opgezet zal worden door de districtscommissaris zodat zij een tegemoetkoming kunnen ontvangen van de overheid. President Chandrikapersad Santokhi heeft in zijn toespraak de nadruk gelegd op de liefde die hij heeft voor het volk. “Wij zullen het volk niet in de steek laten”, zegt het staatshoofd.

President Santokhi gaf ook aan dat wateroverlast een terugkerend probleem zal zijn. Klimaatverandering speelt hierbij een belangrijke rol. De vertegenwoordiger van de Meteorologische Dienst Suriname heeft hierbij wat inzicht gegeven over klimaatverandering en hoe dit invloed heeft gehad op het water in het stuwmeer. Er zullen deskundigen gehaald worden uit Nederland en Brazilië om de situatie te observeren waarna het besluit genomen zal worden of de situatie van Brokopondo uitgeroepen wordt tot een noodtoestand of niet. De Nationale Assemblee zal zich op maandag 23 mei buigen over de situatie in Brokopondo. Dit zodat er gemikt wordt op hulp van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), Grassalco en internationale organisaties

De bewoners van Brokopondo hebben tijdens de krutu hun bijdrage geleverd door ideeën en suggesties te deponeren bij de districtscommissaris en aan de president persoonlijk. Zij toonden zich ingenomen met het bezoek van het staatshoofd, welke een gepersonaliseerde Apintie drum in ontvangst mocht nemen.