De Boodschap
Kabinet van de President

Regering spant zich in voor verbeterd onderwijs en studentenwelzijn

De Surinaamse regering zet zich onvermoeibaar in om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en studenten de beste kansen te bieden voor een veelbelovende toekomst. Tijdens de jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi over het dienstjaar 2024 benadrukte het staatshoofd verschillende projecten voor de ontwikkeling van onderwijs in Suriname. Een van de belangrijkste initiatieven omvatte de renovatie van scholen in verschillende districten, waaronder Brokopondo, Commewijne, Coronie, Saramacca en Nickerie. 

Het staatshoofd deelde mee dat in samenwerking met de Islamic Development Bank (IsDB) nu twee projecten in de afrondende fase zijn. Het eerste project is het ‘Enhancement of Technical and Vocational Education and Training project’, dat zich richt op het versterken van het Lager Beroepsonderwijs. Dit project omvat de bouw en inrichting van drie praktijkcentra in Atjoni, Brokopondo en Apoera, uitgerust met geavanceerde machines en gereedschappen om praktijkgericht leren te bevorderen. Het tweede project, het ‘Secondary and Technical Education Support’, beoogt een verhoogde toegankelijkheid en kwaliteit van het secundair onderwijs. Het is ontworpen om studenten betere kansen te bieden in hun streven naar hoger onderwijs en professionele ontwikkeling.

Naast deze projecten heeft de regering deze week twee schoolcampussen in Para en Moengotapoe opgeleverd. Deze moderne faciliteiten zullen maar liefst 1140 studenten accommoderen en huisvesting bieden aan ongeveer 500 studenten, met speciale aandacht voor studenten uit afgelegen gebieden. De regering is daarnaast ook ingekomen met schoolvoeding voor degenen die anders zonder maaltijd naar school zouden komen. Het Instituut van de First Lady speelde een leidende rol in dit essentiële initiatief, dat zal worden voortgezet.

President Santokhi geeft verder aan dat de regering gesprekken heeft gevoerd over het vergroten van het onderwijsbudget voor studiefinanciering en toelagen. “Wij zullen het pakket van studiefinanciering uitbreiden en mogelijkheden uitwerken om studenten tegemoet te komen met financiële steun, maar ook budget voor moderne leermiddelen zoals goede internet faciliteiten, boeken, computers, ICT-lokalen”, aldus de president.