De Boodschap
Kabinet van de President

Regering streeft naar optimalisatie groenteverwerking

De Surinaamse regering streeft naar het verbeteren van de lokale groenteverwerking, dit zodanig dat Surinaamse groenten geschikt zijn voor de internationale diepvriesmarkt. Tegen deze achtergrond heeft er op dinsdag 20 december 2022 een presentatie plaatsgevonden op het Kabinet van de President. Bij deze gelegenheid hebben experts van het Nederlandse bedrijf Synergo president Chandrikapersad Santokhi en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geïnformeerd over het optimaliseren van de voedselindustrie in het algemeen en de mogelijkheid om Surinaamse groenten klaar te hebben voor de wereldmarkt.

Als onderdeel van het herstelplan wordt gewerkt aan een project om een modern verwerkingsbedrijf in Suriname neer te zetten voor groenten en fruit. De Nederlandse onderneming die hiervoor in aanmerking is gekomen, zal bijstaan met het schrijven van het project alsook met technologie en apparatuur. Het voornemens is te starten met de gewassen sopropo, kousenband, oker, peper, pompoen en cassave, die verwerkt zullen worden tot producten voor de internationale diepvriesmarkt.

De eerste investeringen zullen komen vanuit de overheid. “Maar uiteindelijk moeten de boeren de aandeelhouders worden van het bedrijf,” zegt minister Sewdien. Kleine en middenstandsboeren worden volgens hem er zeker bij betrokken. “We hebben marktonderzoek gedaan. We kunnen heel wat kwijt in Europa en het Caraïbisch gebied.” Het is de bedoeling per uur 2 ton en per dag 50 ton aan gewassen te verwerken tot producten die twee jaar houdbaar zijn. “De boeren en arbeiders zullen getraind worden en er zal gewerkt worden aan de marktontwikkeling,” vertelt de bewindsman verder.

De technologie van het bedrijf zal zodanig zijn, waarbij er gebruikt wordt gemaakt van duurzame energie, efficiënt gebruik van regenwater en biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Daarnaast is het de bedoeling te werken met Surinaamse bouw- en civieltechnische aannemers en lokale installateurs. Wat de kwaliteitsnormen betreft zal er zowel met de Surinaamse wet- en regelgeving als die van de Europese Unie rekening gehouden worden. President Santokhi heeft aangegeven voorstaander te zijn van het project.