De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

Ruim USD 1.2 miljard komt beschikbaar voor projecten ter stimulering KMO’s

In drie jaar tijd zal er meer dan USD 1.2 miljard beschikbaar zijn voor projecten ter stimulering van de Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s). Dit zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de installatie van het nieuwe KMO-bestuur op dinsdag 29 juni 2021 op het Kabinet van de President. Doelend op de plannen die opgenomen zijn in het Herstelplan van de regering om de economie weer gezond te maken, zei het staatshoofd: “Als ondernemers moeten we klaarstaan met ons projectdossiers om al deze projecten te gaan uitvoeren”. Het gaat om projecten die gericht zijn op de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, modernisering van de agrarische sector, vergroting van de moderne digitale dienstverlening, uitbreiding van duurzame energievoorziening en vergroting van de toerismebranche. 
In het Herstelplan 2020-2022 zijn er 25 projecten beschreven die gericht zijn op versterking van de KMO’s. President Santokhi riep op om gebruik te maken van alle mogelijkheden die het Herstelplan biedt. Hij stelt dat bij goedkeuring van de Board Level Agreement met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er fondsen beschikbaar zullen komen, maar meer nog van instituten zoalsals de Wereldbank en de Internationale Ontwikkelingsbank (IDB).
Om optimaal te putten uit de kansen die de olie- en gasindustrie zal bieden, worden ondernemers en bedrijven ook klaargestoomd om een bijdrage te leveren. Het aspect van local content heeft een bijzonder hoge prioriteit bij de regering. Er is volgens de president aan Staatsolie gevraagd om de identificatie te doen van de local content en shore base. “Vooral bij de local content hebben we weinig tijd. De oliegiganten en multinationals zijn nu al bezig hun contracten te sluiten die over drie jaren in uitvoering moeten zijn. Ze maken hun huiswerk nu, maar hebben wij ons huiswerk af om onze bedrijven en ondernemingen te brengen naar dat niveau waarbij ze kunnen voldoen aan de vraag van de multinalionals”, vraagt het staatshoofd zich af. Hij vindt dat Suriname een achterstand heeft. “We moeten een inhaalslag maken door onze bedrijven zo snel mogelijk te trainen.” De president waarschuwde voor het verliezen van deze markten aan andere landen. Hij gaf aan dat elk bedrijf dat aan local content participeert, werknemers heeft die een gezin hebben te verzorgen. De maatschappij wordt hierdoor versterkt”, aldus de president. Bedrijven moeten volgens hem goederen en diensten kunnen aanleveren conform de internationale standaarden.
Het KMO-fonds zal niet alleen financiële middelen vrijmaken, maar ook bedrijven begeleiden en trainen. Dit zal bijdragen aan werkgelegenheid en fiscale voordelen meebrengen. Het zal ook ervoor zorgen dat onze producten op de internationale markt terecht kunnen komen. “Laten we van alle internationale donoren en multinationals gebruiken maken om die trainingen hier te verzorgen”, aldus de president.