De Boodschap
Kabinet van de President

Saoedi-Arabië wenst relaties met Suriname te versterken

De staatsminister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk Saoedi-Arabië, Adel bin Ahmed Al-Jubeir is wederom in Suriname. Vanuit Saoedi-Arabië is een strategische beslissing om de relatie met Suriname en de landen in de regio op alle gebieden te versterken. “The sky is the limit als het gaat om het potentieel van onze bilaterale relatie”, zegt minister Al-jubeir. Naast gesprekken met zijn ambtgenoot Albert Ramdin, heeft de Saoedische minister op 27 september 2023 een ontmoeting gehad met verschillende moslimorganisaties.

Het is de derde keer dat staatsminister Al-Jubeir Suriname bezoekt. In juli 2022 is hij ook te gast tijdens de Caricom Summit die in Paramaribo gehouden werd. Volgens de staatsminister delen Suriname en Saoedi-Arabië dezelfde principes van de soevereiniteit van naties met daarnaast ook veel waarden die een goede basis vormen voor samenwerking. “We staan oog in oog met de mondiale problemen, en we werken samen. We overleggen met elkaar als het gaat om vredeskwesties en andere kwesties zoals klimaatverandering, hernieuwbare energie en koolwaterstoffen”. Minister Al-Jubeir deelt mee dat het Saudi Development Fund alsook de Islamitische Ontwikkelingsbank bereid zijn projecten in Suriname te financieren onder meer op het gebied van infrastructuur. Het hoofd van de Islamitische Ontwikkelingsbank is momenteel ook in Suriname om gesprekken te voeren over lopende projecten en verdere samenwerkingsmogelijkheden.

De Saoedische staatsminister heeft tevens een positieve ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Suriname. Tijdens deze bijeenkomst is gesproken over het vergemakkelijken en efficiënter maken van processen om de Surinaamse moslims hun religieuze plichten, met name de pelgrimstochten, te doen nakomen. “Ik heb hen de prioriteit overgebracht die Saoedi-Arabië toekent aan het welzijn van elke moslim die de heilige plaatsen wil komen bezoeken”, aldus de staatsminister.