De Boodschap
Kabinet van de President

Vertegenwoordiger Afreximbank heeft onderhoud met minister Ramdin over handelsbevordering

De African Export-Import Bank of de Afreximbank heeft vorig jaar tijdens het African Caribbean Trade & Investment Forum (ACTIF) aangekondigd de Caribbean Exim Bank op te zetten. De Afrikaanse bank ziet Suriname hierin als een strategische partner. Okechukwu Ihejirika, Regional Chief Operating Officer van Afreximbank heeft op 27 september 2023 een gesprek gehad met minister Albert Ramdin van Buitenlandse zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De Afreximbank, is de belangrijkste multilaterale financiële instelling in Afrika die financiële diensten biedt aan 50 Afrikaanse landen.

Volgens Ihejirika ligt de strategische focus van de bank op het waarborgen, ondersteunen en ontwikkelen van handel en handelsbevorderende infrastructuren. “Het zou interessant zijn om met Suriname samen te werken, vooral gezien het feit dat het nu een lidstaat is. We bekijken de mogelijkheden om belangrijke projecten die het exportpotentieel van het land zullen vergroten, te ondersteunen”. De bank wenst te ondersteunen in projecten op het gebied van grondstoffenexport, toerisme, met name de horeca en hernieuwbare energie. “We hebben een platform, het Pan African Payment & Settlement System (PAPPS) en zijn klaar om dat in de regio in te zetten”. Het PAPPS maakt volgens Ihejirika kruisbetalingen tussen landen binnen de Caricom en Afrika mogelijk op een kosteneffectieve manier.

De Chief Operating Officer heeft minister Ramdin geïnformeerd dat er gesprekken zijn gevoerd met belangrijke industriële gebieden in Suriname, waaronder de banksector en de verzekeringssector. De Afreximbank biedt de mogelijkheid kredietlijnen te verstrekken aan de lokale banken. “De meeste van hen zijn ook getroffen door de actieve risicoverlaging door de mondiale bank, dus we hebben ook een product dat hen kan ondersteunen om hen weer te koppelen aan het mondiale financiële netwerk”.