De Boodschap
Binnenlandse Zaken

Soft launch nieuwe website Nationaal Archief Suriname

De soft launch van de nieuwe website van het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft op donderdag 4 januari 2022 plaatsgevonden. De website https://nationaalarchief.sr/ biedt mogelijkheden voor wetenschappers, onderzoekers, genealogen, studenten en anderen om online onderzoek te verrichten vanuit hun eigen vertrouwde omgeving.

Voor nu zijn de scans van de volgende archieven online beschikbaar: Samenstelling van de Bevolkingsregister voor de kolonie Suriname (Eerste Algemene Volkstelling 1921), Gouverneur van Suriname Kabinet Geheim, 1885- 1951, Commissariaat voor de Inlandse bevolking in Suriname 1813- 1855 en het archief van de Burgerlijke Stand van Suriname 1828.

De overige scans van de teruggegeven archieven zullen in de komende periode online geplaatst worden. Het uploaden van miljoenen scans (5, 5 miljoen) kost tijd en zal daarom gefaseerd plaatsvinden. Verder biedt de mediabank de bezoeker een omvangrijke collectie aan beeldmateriaal die doorzoekbaar zijn via verschillende filteropties. De bronnen voor familieonderzoek zijn te vinden onder ‘Personen’ waaronder de datasets van de slavenregisters, de contractarbeiders, de namenklapper en registratielijsten van de Volkstelling 1921.

De nieuwe website is een uitvloeisel van de samenwerking tussen het Nationaal Archief Suriname en Nederland. Het Nationaal Archief Suriname kan met de ingebruikname van de website nu haar onlinedienstverlening vergroten. De organisatie is hierdoor zichtbaarder en makkelijk te bereiken voor het publiek.