De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

SSB stelt nieuwe nationale standaard voor etikettering vast

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft Standaard SSB 016: 2023 “Etikettering van levensmiddelen – Specificatie voor voorverpakte levensmiddelen” tot een nationale standaard vastgesteld. Het doel hiervan is om richtlijnen vast te stellen voor fabrikanten en importeurs met betrekking tot de etikettering van voorverpakte levensmiddelen, die noodzakelijk worden geacht om relevante informatie aan de consument te verstrekken. Op 20 april 2023 is het officieel vastgesteld en op 20 juni 2023 heeft de afsluitvergadering van de technische commissie (TC) plaatsgevonden. De nationale standaard voor het etiketteren van voorverpakte levensmiddelen is per 20 mei 2023 ten verkoop aangeboden bij het SSB.

De nationale standaard is een aangepaste norm van de CARICOM Regionale Standaard “Labelling of Foods – Prepackaged Foods – Specification”, die is opgesteld door de CARICOM Regional Organisation for Standards and Quality (CROSQ). Ook is dit een mijlpaal voor diverse organisaties en commissieleden met een diversiteit aan competenties. In de samenstelling van de TC zijn er vertegenwoordigers van enkele ministeries namelijk: Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), Volksgezondheid, Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC).

Ook zaten er vertegenwoordigers van particulieren organisaties zoals Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Fernandes Bakkerij, Fernandes Bottling Company N.V., Jackson Environmental & Camp, Chemical Consultancy, N.V, Meelmaatschappij De Molen en VSH Foods. Het SSB is de leden van de commissie zeer erkentelijk voor hun inzet. Voor meer informatie kan de gemeenschap de Facebookpagina en de website van het SSB raadplegen.