Het startsein van het Joint SD Fund Program Agrifood Systems Transformation Accelerator (ASTA) is middels het project ‘Sustainable Pineapple Value Chain Development’, op woensdag 28 september 2022 gegeven. De launch werd verricht door president Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).
Ondanks het rijke ananas erfgoed blijft Suriname een kleine- en grotendeels seizoensgebonden producent met weinig producten die voorzien zijn van een toegevoegde waarde en beperkte export hoeveelheden. Om dat te helpen veranderen werken de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO), het VN Bevolkingsfonds (UNFPA) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) met steun van de VN-groep voor Duurzame Ontwikkeling (UNSDG Fund) samen met geïnteresseerde boeren aan het verbeteren van de waardeketen van ananas vanaf de productie tot aan de consumptie. De UNSDG Fund heeft iets meer dan 2 miljoen USD beschikbaar gesteld om de ananas teelt in Suriname een grote ondersteuning te bieden en groeimogelijkheden te creëren in de sector.
In zijn toespraak verwees de president naar het belang van de agrarische sector in Suriname in de ontwikkeling van het heel land. “De agrarische sector zorgt voor heel veel werkgelegenheid in ons land, in het bijzonder in de gebieden buiten en ver van de stad. De agrarische sector is ook een van de voornaamste actoren in het garanderen van voedsel voor de bevolking,” aldus de president. Het staatshoofd gaf verder aan dat de ananasteelt in Suriname door verschillende problemen wordt geteisterd. De afwezigheid van moderne productiestructuren, verwerkingsmogelijkheden na de oogst en geïntegreerde mogelijkheden voor lokale afzet en internationale export zijn daar maar enkelen van. Bij het oplossen van deze problemen moeten alle stakeholders, in het bijzonder de ananastelers, meegenomen worden. De president gaf aan bijzonder blij te zijn met dit initiatief en uit te kijken naar de volgende fases van dit project.
Minister Ramdin benadrukte dat het implementeren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) bijzonder van belang zijn omdat zij centraal staan centraal in het vormen van gouvernementeel beleid wereldwijd. “Suriname heeft in juli van dit jaar haar eerste rapportage gepresenteerd aan de Verenigde Naties (VN) en zal dat voort blijven zetten. De kwaliteit van deze verslagen zullen steeds beter worden en zo zal ook de implementatie van de SDG’s een sterker karakter krijgen” zei de minister.
Suriname is als één van de eerste vier landen, uit meer dan honderd, gekozen voor uitvoering en implementatie van dit project vanwege het uniek karakter dat de ananasteelt in ons land heeft op basis van de traditie die heerst onder de inheemse bevolking. Suriname is in aanmerking gekomen voor alle projecten die prioriteit hebben binnen het SDG Fund. De minister merkte op dat een dergelijk project ook spin-off effecten met zich meebrengt. Zo zullen nodige faciliteiten, in de gebieden waar ananas geteeld wordt, beschikbaar worden waardoor het verhuizen naar andere gebieden onnodig zal worden.
“Er zijn diverse integrale aspecten aan dit project die een positief effect zullen hebben voor de gemeenschappen van de gebieden waar ananas geteeld wordt. Dit project zal voor lange tijd garantie bieden voor inkomen en regionale ontwikkeling. Dit moet leiden tot een stimulans voor de Surinaamse export. Het succesvol voltooien van dit project zal Suriname toegang geven tot buitenlands investeringskapitaal,” aldus minister Ramdin. De bewindsman bedankte de ananastelers voor hun tot zo ver geleverde diensten aan Suriname. Hij heeft hen aangemoedigd om zo door te gaan en via dit project een substantieel en duurzaam onderdeel te worden van de toekomst van Suriname.
Waarnemend directeur van het directoraat Internationale Samenwerking van het ministerie van BIBIS, Elisabeth Bradley is ervan overtuigd dat dit project een enorme kans van slagen heeft. “De boeren waren in grote getalen aanwezig ondanks zij van heel ver moesten afreizen,” zei Bradley. In de pilot fase zijn er vijftien dorpen geïdentificeerd die mee gaan doen aan dit project. Het doel is om eerst met vijfentwintig ananastelers te beginnen en na evaluatie langzaam het project uit te breiden. Bradley gaf mee dat er heel veel mogelijkheden binnen de ananasteelt zijn. “Behalve directe consumptie van het vruchtvlees zijn er ook verschillende toepassingen voor de schil en de kroon. Van de schil kan stroop vervaardigd worden, van de kroon kan papier vervaardigd worden en er zijn ook veel medicinale mogelijkheden”. De waarnemend directeur verwacht dat de ananastelers deze kans zullen aangrijpen om ontwikkeling te brengen in hun processen. “Het is heel goed dat dit project de hele keten, oftewel ‘value chain development’ omvat. Het gaat niet alleen betrekking hebben op de teelt van de ananas maar ook op de verwerking, productie en export hiervan,” aldus Bradley.