De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Surinaams belang staat centraal in buitenlandse politiek

Het Surinaams belang staat centraal in de buitenlandse politiek van de regering-Santokhi/Brunswijk. “Op basis daarvan zullen we relaties aangaan. Onze diplomatie zal erop gericht zijn om wereldwijd te kijken naar partners zodat wij voordeel kunnen halen uit de relatie”. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) op dinsdag 10 augustus. Op deze dag overhandigden de buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeurs van India, Canada en het Verenigd Koninkrijk hun geloofsbrieven aan president Chandrikapersad Santokhi.

De bewindsman benadrukt dat Suriname een relatief klein land is. “Wij willen proberen met iedereen vrienden te zijn in de wereld. Dat is onderdeel van diplomatie, het doel en de belangrijkste principe is vrienden te maken”, aldus minister Ramdin. Binnen de buitenlandse politiek is de steun en technische samenwerking belangrijk voor de regering. Er wordt daarom overal gekeken waar dat mogelijk is.

Met India is er samenwerking mogelijk op het gebied van onder meer informatie en communicatie. Het Aziatische land is bereid om op dit vlak alsook op het gebied van de Aryuvedische geneeswijze centra in Suriname op te zetten. Het gaat dan om industriële samenwerking. Op het gebied van commerciële samenwerking heeft het land veel interesse in het opkopen van olie, terwijl zij ook wil investeren in de farmaceutische industrie. Minister Ramdin” “Dus er is een breed scala aan mogelijkheden in India.”

Met Canada en het Verenigd Koninkrijk gaat het om internationale samenwerking in de vorm van technische bijstand. Canada heeft capaciteit aangeboden op het stuk van landbouw, veeteelt en visserij. Het Noord-Amerikaanse land is bereid specialisten beschikbaar te stellen ter ondersteuning op deze gebieden. Daarnaast is er ook steun toegezegd voor wat betreft veiligheid. Canada speelt, aldus de bewindsman, een belangrijke rol op het westelijk halfrond wanneer het gaat om veiligheid, trainingen en capaciteitsopbouw. In de relatie met het Verenigd Koninkrijk zijn er mogelijkheden voor de export van agrarische producten.