De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname debuteert op Centraal-Amerikaanse en Caribische bodybuilding- en fitnesskampioenschappen

Suriname debuteert binnenkort op de Centraal-Amerikaanse en Caribische bodybuilding- en fitnesskampioenschappen (CAC). De Surinaamse Bodybuilding & Weightlifting Bond (SBWB) vaardigt gedurende de eerste week van juli tot begin augustus in totaal zeven atleten af voor deelname aan de CAC en andere regionale wedstrijden. SBWB-voorzitter Earnie Eenig spreekt van een uitdagende periode voor de organisatie. Hij verwacht een goede beurt van de Surinaamse deelnemers. De bondsvoorman blikt positief terug op de afgelopen periode, hoewel er wat uitdagingen zijn waarmee zowel de SBWB als de atleten te kampen hebben.

Een van deze uitdagingen is het bijeenkrijgen van de financiële middelen om atleten naar het buitenland af te vaardigen. Voorzitter Eenig doet op zowel de overheid als het bedrijfsleven een beroep om in te komen. Hij merkt op dat de bodybuildingsport, maar ook andere onderdelen binnen deze tak waaronder Men’s Phisique en Bikini Fitness in de lift zijn. De SBWB zet zich in voor ordening en werkt ernaar toe dat atleten niet alleen lid zijn van een sportschool, maar ook van de bond. Net als de bondsvoorzitter kijkt ook Rafaël Kromokarijo uit naar de komende meetmomenten. Hij zal als de huidige Men’s Physique-kampioen Suriname vertegenwoordigen op de CAC. Ook Kromokarijo ziet graag meer ondersteuning van de overheid en het bedrijfsleven.

In de eerste week van juli doen Soepe Koese en Fabian Wehl op Sint-Maarten mee aan internationale wedstrijden. Voor Koese wordt het een pro-wedstrijd, terwijl Wehl meedoet aan een pro-qualifier, waar hij bij een goed resultaat kans maakt op een pro-card. Eind juli c.q. begin augustus vindt dan de eerste en daarmee historische deelname van Suriname plaats aan de 49ste editie van de CAC-kampioenschappen op Barbados. Behalve Kromokarijo zullen ook Randall Haakmat en Bikini Fitness-kampioene Xenne Fernandes Suriname uitdragen. Rond dezelfde periode nemen Koese, Wehl, Eddy Wilson en Militcia Galimo – Surinames enige pro-Bikini Fitness-atlete – deel aan de Roger Boyce Elite Pro Classic 2022, eveneens op Barbados. De SBWB-voorzitter spreekt bij zowel de CAC als de ‘Invitational’ over een grote en toffe competitie.

Aan de CAC doen de meeste landen uit de regio mee. “Suriname heeft zich de laatste zes jaren kunnen nestelen in de top van het Caribisch gebied. Daarvoor deden we nauwelijks of niet mee aan regionale wedstrijden”, aldus voorzitter Eenig. Sedert de overname van een groep jongeren in het bestuur, heeft het land in de afgelopen zes jaar steeds meegedaan aan regionale wedstrijden in Guyana, Frans-Guyana, Trinidad en Barbados. “…En daar heeft de regio kennis kunnen maken met Suriname en hebben we ons kunnen nestelen in de top-3 van de bodybuildinglanden in de regio.” De SBWB heeft zich dit jaar na een inactieve periode vanwege de covidpandemie herpakt. Dit jaar zijn de Nationale Kampioenschappen van 2021 afgewerkt, waarbij de bond heeft kunnen meten welke atleten in training zijn. Op basis hiervan is de groep die Suriname binnenkort buiten de grenzen zal vertegenwoordigen tot stand gekomen.