De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname heeft unieke positie te vervullen tijdens COP27

Suriname heeft tijdens de COP27 Klimaatconferentie in Egypte een unieke positie te vervullen. President Chandrikapersad vertrok op zaterdag 5 november 2022 aan het hoofd van een delegatie naar Sharm El-Sheik waar de conferentie van 6 tot 18 november plaatsvindt. Hij zal als staatshoofd én als Caricom-voorzitter aanwezig zijn op 7 en 8 november. President Santokhi zegt dat Suriname een van de drie carbon-negatieve landen in de wereld is. Daarnaast zal Suriname ook aanwezig zijn als een van de 11 landen met een hoge bosbedekking alsook een lage ontbossing.

“Suriname, neemt dus een zeer unieke plek in”, aldus het staatshoofd. Hij voegt eraan toe dat het land belangrijk is voor klimaatmitigatie van de hele wereld, maar tegelijkertijd ook zeer kwetsbaar voor klimaatverandering. Suriname zal in Egypte aanwezig zijn als lid van de 51 staten, die vallen onder de Small Island (and Low-lying Coastal) Developing States (SIDS); landen die het hardst worden getroffen door de effecten van klimaatverandering. President Santokhi zal zich vanuit zijn positie als voorzitter van de conferentie van staatshoofden van de Caricom namens de regio en de SIDS inzetten voor toegang tot klimaatfinanciering.

Als land, dat niet verantwoordelijk is voor het klimaatprobleem, stelt Suriname zich niet op als slachtoffer. “Maar als land, dat wel wil bijdragen aan de oplossingen”, aldus het staatshoofd. Suriname zal zich daarvoor sterk maken door te laten zien hoe het zijn bijdrage zal leveren, zoals aangegeven onder het Parijs Akkoord. President Santokhi: “Wij kunnen als land nog een heleboel goed doen, doordat wij nog zoveel hebben. Met de hulp van de Verenigde Naties en anderen kunnen wij laten zien hoe Suriname het pad van duurzame ontwikkeling opgaat. Gebruikmakend van de inkomsten uit de oliesector zullen wij, met behoud van onze carbon negatieve status, laten zien dat ontwikkeling met de planeet en de natuur in gedachten mogelijk is.”

Suriname kan volgens de president door bundeling met organisaties als SIDS, High Forest, Low Deforestation (HFLD)- en carbon negatieve landen zijn stem luider laten horen. Hij zegt dat COP27 één van de vele vergaderingen is, waarbij het land een status doorgeeft. “Als voorzitter van de Caricom zal ik daar de positie van de Caricom verwoorden, maar je blijft natuurlijk ook altijd opkomen voor de belangen van jouw eigen land.”