De Boodschap
Financiën & PlanningUncategorized

Suriname voltooit condities IMF-programma

IMF-Boardmeeting vindt plaats na het zomerreces

Suriname heeft afgelopen april Staff Level Agreement over een driejarige Extended Fund Facility van USD 690 miljoen met het IMF bereikt. Suriname heeft daarna met succes economische en begrotingshervormingen doorgevoerd (‘prior actions’).

‘Ik ben blij te kunnen melden dat de prior actions zijn afgerond’, verklaarde minister Armand Achaibersing, ‘Het verkrijgen van de garantiebrieven van belangrijke internationale bilaterale partners bevindt zich nu in de eindfase. Deze financieringsgaranties zijn nodig voor de Executive Board van het IMF om het programma formeel goed te keuren en de afgesproken fondsen vrij te maken.’

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de afgelopen maanden de economie behoorlijk is aangesterkt. Dat moet worden meegenomen in het programma omdat de financieringsbehoefte minder stringent zal zijn dan het geval was bij het bereiken van de Staff Level Agreement in april.

Minister Albert Ramdin bevestigt dat ook de bilaterale crediteuren op de hoogte zijn dat al hetgeen noodzakelijk is voor de goedkeuring van het programma, door de Regering van Suriname is uitgevoerd. Ramdin: “Ondertussen gaan de gesprekken met de Paris Club, China en India voort en er wordt goede vooruitgang geboekt. De verwachting is dat deze bilaterale partners tijdig de noodzakelijke financieringsgaranties zullen verschaffen aan het IMF.”

Kristalina Georgieva, hoofd van het IMF, erkent de uitzonderlijke prestaties van Suriname: “De regering van president Chandrikapersad Santokhi heeft een zeer moeilijke economische situatie geërfd. De afgelopen weken hebben de Surinaamse autoriteiten belangrijke vooruitgang geboekt in het implementeren van een herstelplan van eigen bodem. Wij zijn gecommitteerd om de komende weken hard te werken om te zorgen dat het verzoek om een arrangement spoedig aan de IMF Executive Board ter overweging kan worden voorgelegd.”

De goedkeuring van het definitieve IMF-pakket zal naar verwachting kort na het IMF-zomerreces plaatsvinden.

Achtergrond informatie:

  • De IMF-ondersteuning bedraagt USD 690 miljoen verspreid over een periode van drie jaar. Dit bedrag is bedoeld voor de ondersteuning van de waarde van de Surinaamse munt en de versterking en herkapitalisatie van de Centrale Bank van Suriname.
  • De IMF gelden zijn niet bedoeld voor uitgaven zoals salarissen en subsidies. Dergelijke uitgaven vinden normaal plaats vanuit de daarvoor gereserveerde begrotingsmiddelen en zijn gegarandeerd. Ook een ruim pakket aan sociale voorzieningen wordt vanuit de begroting en eigen besparingen gefinancierd.
  • Met het IMF, zullen ook de IDB, CDB en de Wereldbank hun financiële en technische ondersteuning geven (met ongeveer een even groot bedrag van USD 690 miljoen) aan de begroting en andere economische hervormingen.
  • Het is de verwachting dat door deze omvangrijke crisisbestrijdingsmaatregelen de noodlijdende nationale economie weer zal herstellen.