De Boodschap
Volksgezondheid

Toelagen ziekenhuispersoneel overgemaakt

Heden heeft de betaling van de diverse toelagen (braindraintoelage en overbruggingstoelage) over de maand november 2023 plaatsgevonden. Deze toelage wordt uitgekeerd sinds de maand april 2023 en is vanuit het ministerie van Volksgezondheid aangeboden aan zorgpersoneel om de effecten van twee ontwikkelingen in de zorgsector te verkleinen, namelijk het geven van een toelage aan specialistische zorgwerkers waar het effect van “braindrain” een grote impact heeft op de continuïteit van zorg aan de gemeenschap en het toekennen van een overbruggingstoelage aan het zorgpersoneel in aanloop naar een loonstructuur voor de zorgsector.

Het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Financiën en Planning doen er alles aan om de toelagen zo vlot mogelijk over te maken, echter zijn er ook diverse factoren die ervoor zorgen dat dit proces vertraagd loopt. Een belangrijke factor is de continue migratie van zorgpersoneel en de daardoor ontstane administratieve correcties die maandelijks moeten worden bijgewerkt, zodat de betaling correct wordt uitgevoerd.

De informatie heeft het ministerie ook bereikt dat naar aanleiding van de verlate betalingen van toelagen het ziekenhuispersoneel in actie is bij enkele ziekenhuizen. Nu de betaling een feit is doet het ministerie van Volksgezondheid een beroep aan stakend personeel in ziekenhuizen en andere instellingen om de werkzaamheden zo snel mogelijk te herstarten.