De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Vorderingen binnen project ‘Labor Market Alignment with New Industries’

Minister Steven Mac Andrew heeft op 1 december 2023 een ontmoeting gehad met een delegatie van de Inter- American Development Bank (IDB) onder leiding van Adriana La Valley, Country Representative IDB. Dit bezoek was in het kader van het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ (Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren), welke het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) uitvoert met een lening van de IDB. De eerste activiteit binnen dit project betreft het ontwikkelen van een Roadmap voor een Training For Employment (TFE) systeem. Dit is een systeem dat bedoeld is om door middel van gerichte beroepsopleidingen en trainingen bij te dragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van burgers, zodat ze grotere kansen maken op het vinden van een job. De focus ligt op trainingen binnen de landbouwsector, eco-toerisme en dienstensector, met een nadruk op informatietechnologie.

Minister Mac Andrew heeft zich laten informeren over de vorderingen en uitdagingen voor wat betreft de implementatie van het project, maar ook de plannen voor 2024. De bewindsman is voorstander van de ontwikkeling van de beroepsbevolking middels gedegen trainingen en opleidingen. Vandaar dat ook de  werkarmen van het ministerie, met name de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en de stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), waar nodig een bijdrage zullen leveren middels specifieke vaktraining. Hij vindt het belangrijk dat personen binnen de samenleving de ruimte krijgen om zich vanaf de basis te scholen tot het hoogste niveau. Net als de IDB ziet hij ook goede ontwikkelingskansen binnen de ICT en Toerisme sector. Vooral in de districten waar micro-ondernemerschap steeds toeneemt. De minister heeft zijn waardering uitgesproken over de ondersteuning van de IDB die een goede partner is en de nodige ondersteuning biedt bij het streven van de Surinaamse overheid om duurzame ontwikkeling te realiseren. Ook de samenwerking met andere ministeries juicht de bewindsman toe.

Yyannú Cruz-Aguayo, Team Leader voor het project vanuit de IDB, kijkt positief tegen de progressie die binnen dit project  wordt geboekt.  Zij is van mening dat vooral personen in de districten de nodige scholing en bijscholing kunnen krijgen om landbouw en eco-toerisme naar grotere hoogte te tillen. SHTTC kan volgens haar daarbij een grote bijdrage leveren. Ook Naomi Esajas-Friperson, de onderdirecteur Arbeidsmarkt op het ministerie is blij met de vorderingen van dit project. Des te meer daar het onderdirectoraat Arbeidsmarkt fungeert als de directe counterpart bij de uitvoering van dit project. De IDB-missie bestond uit: Adriana La Valley (Country Representative IDB), Yyannú Cruz-Aguayo (Team Leader IDB), Cynthia Hobbs (Co-Team Leader/ Education Specialist IDB), Patricia Alvarez (Project Management consultant IDB), Felicia Hewitt (Operations Analyst), Melissa Chin (Labor Market Consultant IDB). Aanwezig tijdens deze ontmoeting was ook Adeniyi Oyeleye, Programme Manager van de Project Executing Unit.