De Boodschap
Kabinet van de President

Verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo vereeuwigd

De Hindoestaanse verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo zijn vereeuwigd. Het monument dat de beelden van dit drietal voorstelt, is op maandag 5 juni 2023 in het kader van de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie onthuld. Deze eer viel president Chandrikapersad Santokhi te beurt. Het monument staat nabij Fort Zeelandia naast het gebouw van de Staatsraad. Het staatshoofd sprak van drie verzetsstrijders, die een belangrijke rol hebben gespeeld.

Hij betitelde Mathoora als de dapperste verzetsstrijder onder de tot koelie gemaakten in Suriname. Ramjanee was een sociaal persoon, die zich ernstig stoorde aan de dehumanisatie van de tot koelie gemaakten door de planters en de koloniale autoriteiten in Suriname. Hij was volgens het staatshoofd de belangrijke strateeg en verzetsstrijder en verzette zich tegen de onrechtvaardige behandeling, uitbuiting en marteling van de tot koelie gemaakten op de plantages. Jumpa Rajgaroo nam actief deel aan de grote opstand op plantage Zorg en Hoop, op 24 september 1884, om de levens van de tot koelie gemaakten te verbeteren.

President Santokhi: “Het komt in het kort erop neer dat deze strijders niet bang waren om op te komen voor hun lotgenoten. Ze kwamen op voor betere leef- en werkomstandigheden op de verschillende plantages. Ze hebben straffen gehad, maar zijn desondanks doorgegaan en hebben succesvol enkele opstanden geleid. Daarom moeten we hun vandaag en altijd eren voor alle offers, die zij voor ons gebracht hebben. En wij als regering gaan door met brengen van offers, maar nu voor de totale Surinaamse samenleving.”