De Boodschap
Volksgezondheid

Volksgezondheid organiseert belangrijke workshops in strijd tegen NCDs

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op dinsdag 16 augustus twee belangrijke activiteiten uitgevoerd in de strijd tegen de welbekende Niet-Overdraagbare Aandoeningen oftewel NCDs. In samenwerking met de PAHO/WHO Suriname is er een eendaagse workshop over tabakscontrole en taxatie gehouden in het Jacana Amazon Wellness Resort. Een missie van het WHO FCTC Kenniscentrum over Taxatie en Illegale handel (Research Unit on the Economics of Excisable Products, Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika) heeft een toelichting gehouden op:

  1. Het verband tussen belastingmaatregelen en tabaksgebruik (WHO FCTC art 6).
  2. Een voorstel voor de hervorming van de tabaksaccijnzen in Suriname.
  3. Resultaten van scenario’s voor accijnsverhogingen (TETSiM-simulaties) in Suriname.
  4. Bewijs voor het effect van tabaksaccijnzen op illegale handel.

In Suriname sterven jaarlijks 500 mensen aan ziekten als gevolg van roken, zoals hart-en vaatziekten en kanker. Sterfte als gevolg van roken is te voorkomen, aangezien het te maken heeft met het menselijk gedrag. In het kader van het WHO Kaderverdrag intake tabaksontmoediging (WHO Convention on Tobacco Control = WHO FCTC) is het ministerie van Volksgezondheid het tabaksbeleid aan het herzien en waar nodig verscherpen. Het ligt in de bedoeling om tabaksaccijnzen te verhogen, welke het rookgedrag kan verminderen.

Verder is in samenwerking met de PAHO/WHO en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), in het kader van de Launch van het HEARTS initiative in Suriname, een driedaagse capacity building workshop for Health Care Providers gestart in Courtyard by Marriott. Het doel van deze nationale workshop is om het HEARTS-initiative te promoten als een nationale aanpak om hart- en vaatziekten in Suriname aan te pakken door hypertensie en diabetes mellitus te beheersen door middel van versterking van het gezondheidszorg systeem binnen de eerstelijnzorg. De workshop is bedoeld om de uitvoerders samen te brengen om het HEARTS-initiatief beter te begrijpen en hoe dit geïmplementeerd zal worden  ter voorkoming en beheersing van hart-en vaatziekten in Suriname.

De implementatie van het HEARTS-initiatief zal eerst middels een pilot verricht worden bij geselecteerde poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ).

In Suriname is 78% van de sterfte toe te wijden aan de NCDs. Hart- en vaatziekten zijn de eerste doodsoorzaak, gevolgd door kanker. Diabetes mellitus is de vijfde doodsoorzaak. De NCDs worden gelinkt aan de 4 belangrijke gedrags risicofactoren, met name roken, overmatig alcohol gebruik, ongezonde voeding en niet/weinig bewegen. Het ministerie van Volksgezondheid maakt daarom beleid om preventieve maatregelen door te voeren om op zo’n manier een ongezonde leefstijl te ontmoedigen en een gezonde leefstijl te bevorderen.