De Boodschap
Kabinet van de President

Vraag Foodbasketwinkeltjes Nickerie groot

De drukte bij de Foodbasketwinkel te Nieuw Nickerie is bewijs van de vraag ernaar. De Communicatie Dienst Suriname sprak Natascha Greenidge coördinator Bureau Eenheid, die thans ook de Foodbasket te Nieuw Nickerie coördineert, over de bedrijvigheid. Het Foodbasketproject  heeft als hoofddoel burgers met een lager inkomen te voorzien van goedkope levensmiddelen middels het opzetten van buurtwinkels.

“We zijn begonnen op 29 november 2023 met het verkopen van basisgoederen” meldt Greenidge. Het gaat om water, olie, uien, aardappelen, knoflook, blom, saucijsjes, macaroni en bruine bonen. De vraag is zo groot dat het winkelgebouw te klein is, en merendeels wordt gebruikt voor tijdelijke opslag en het nodig is de verkoop buiten te doen op tafels.

Vanaf half 6 ‘s morgens zijn er al mensen die vanuit de polders komen, hoewel de winkel pas om 7.30u opengaat.  “De rijen eindigen soms ver over straat,” deelt Greenidge mee. De buurtwinkel is open zolang er nog voorraad is voor de dag.  Op rustige dagen sluit de Foodbasket tegen half 4, maar het komt voor dat de winkel rond 12 uur al uitverkocht is. Er is zelfs een aparte rij voor 60-plussers. Er wordt een beperkt aantal producten verkocht per persoon, of per gezin daar het de bedoeling is dat zoveel mogelijk gezinnen kunnen worden voorzien. De klanten maken zelf de keuze uit de producten. “Het is niet dat we van tevoren pakketten klaar hebben,” benadrukt Greenidge.

De spullen worden dagelijks geleverd en de gelden van de verkoop gaan terug naar de leverancier. De prijzen worden bepaald vanuit Paramaribo. De bewoners zijn ingenomen met de buurtwinkel. Echter wenst men Foodbasket in andere buurten bij de verschillende polders. “Anders moet ik 2 uren rijden om te kopen,” zegt een klant.