De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Caribbean export verstevigt banden met Suriname

Op vrijdag 18 februari j.l. heeft een delegatie van de Caribbean Export Development Agency (Caribbean Export) een werkbezoek gebracht aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).  De delegatie van Caribbean Export bestond uit de Executive Director, Deodat Maharaj, en Manager Competitiveness and Export Promotion, Damie Sinanan. Voor Suriname zaten eveneens aan minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Prija Soechitram van BIBIS. Partijen hebben gesproken over de mogelijkheden om de samenwerking met Caribbean Export te optimaliseren.

Caribbean Export is een regionale organisatie, gevestigd in Barbados en Dominica, van het Forum van Caribische Staten (CARIFORUM), die momenteel het Regional Private Sector Development Programma (RPSDP) uitvoert, dat door de Europese Unie wordt gefinancierd in het kader van het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (EDF). Zij biedt technische en financiële assistentie aan landen en de public-private sector organisaties op het gebied van exportontwikkeling en handels- en investeringspromotie.

Bedrijven uit de CARIFORUM-landen, waaronder Suriname, kunnen direct profiteren uit de Assistance Grant Scheme, middels deelname via de ‘Call for Proposals’ methode. Ook voor de creatieve industrie (kunstenaars, modeontwerpers, crafters, etc.) bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van de technische- en financiële assistentie, zodat zij kunnen uitgroeien tot ondernemingen. Caribbean Export stelt zich tot missie het verbeteren van het concurrentievermogen en de waarde van Caribische merken door het leveren van transformatieve en gerichte interventies in exportontwikkeling en investeringsbevordering.