De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Eerste overdracht equipment aan landbouwers uit SAMAP

Een symbolische overhandiging van de eerste tranche van equipment aan landbouwers, heeft vandaag plaatsgevonden op het complex van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het equipment maakt deel uit van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). 65 landbouwers zijn in aanmerking gekomen voor het equipment. De eerste overdracht werd gedaan door minister minister Parmanand Sewdien van LVV.

‘Het was een lang en moeilijk traject, vanwege de COVID-19 pandemie, maar wij van SAMAP zijn heel erg blij dat hetgeen we beloofd hadden, nu uiteindelijk kunnen realiseren. Zonder de samenwerking tussen het ministerie van LVV, Regionale Ontwikkeling en Sport (met name de afdeling Landbouw Agrarische Ontwikkeling Binnenland) en SAMAP, zou dit succes niet behaald worden”, aldus Chief Technical Advisor FAO/SAMAP, Erick Zeballos.

Het belangrijkste doel van SAMAP is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken, door middel van een (meer) concurrerende en veiligere productie, die de markttoegang voor groente, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten. SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het ministerie van LVV en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie (EU). Vanuit de Matching Grant Facility (MGF), een concurrerende fonds, is er een eenmalige investeringssteun in de vorm van equipment overgedragen voor aanvragers met een solide projectvoorstel.

‘Intern is er vanuit het ministerie van LVV baanbrekend werk verzet om de aanvraagformulieren in te vullen. Dit vanwege de complexiteit van de formulieren. De werkzaamheden dienen hierdoor opgevoerd te woorden, aangezien we dichtbij de deadline leunde.’ Tot slot sprak minister Sewdien de hoop uit dat met deze geste de lokale productie een boost zal krijgen en de importen van voedsel verlaagd zullen worden.

Naast minister Sewdien en Chief Technical Advisor FAO/ SAMAP, Zeballos, waren ook aanwezig de directeur van Landbouw Yvette Rokadji en haar collega-directeur Hermien Pavion van Landbouw Agrarische Ontwikkeling Binnenland op het ministerie van ROS.

De registratie voor de tweede tranche is in mei 2021 afgesloten. De aanvragen worden door een onafhankelijk technisch evaluatie panel grondig geëvalueerd en beoordeeld. Deze worden vervolgens voor goedkeuring doorgestuurd naar de Project Steering Committee van SAMAP.