Het Extractive Industries Transparency Initiative in Suriname (EITI-SR) tracht actuele en accurate informatie te publiceren over het beheer van natuurlijke hulpbronnen in Suriname, inclusief de manier waarop concessies worden toegewezen, de bedragen die bedrijven betalen aan belastingen, royalty’s en sociale bijdragen. In dit kader heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een driedaagse workshop georganiseerd, genaamd: “EITI Suriname on Improved Governance Frameworks for Extractive Industries”. De workshop is op woensdag 20 september 2023 van start gegaan. De samenwerking tussen EITI Suriname en EITI Trinidad werd mogelijk door tussenkomst en financiering van de Inter American Development Bank (IADB), een ware partner bij het ondersteunen van het initiatief.
Ruim 90 participanten waaronder vertegenwoordigers van ambassades, ministeries, diverse organisaties en bedrijven waren aanwezig op de eerste dag van de workshop. De overige twee dagen zijn expliciet bestemd voor de Multi-stakeholders Groep (MSG), het secretariaat en diverse afdelingen binnen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen die te maken hebben met de extractieve industries. De workshop wordt verzorgd door EITI-Trinidad & Tobago. Novella Alcantra- Majana, National Coördinator van EITI-Suriname zegt dat het de bedoeling is om kennis te delen met de samenleving en EITI-Suriname om zodoende elkaar op te trekken. “EITI-Trinidad & Tobago is een van de weinige landen die heel hoog heeft gescoord bij de EITI Validation en daar willen wij ook naartoe”, aldus Novella Alcantra.
Directeur Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Preciosa Simons geeft aan dat ze de workshop fantastisch vindt. “Het geeft aan dat het ministerie niet stilstaat met het EITI-gebeuren en dat willen meewerken”. Drie weken geleden was al een delegatie van EITI op bezoek voor de prevalidatie van Suriname. Nu wordt er een workshop gehouden met de stakeholders. “Het is belangrijk dat wij insteek van hun krijgen, maar ook meer bekendheid geven vanuit het EITI over waarom het van eminent belang is. Hierdoor kunnen rapportages worden opgemaakt met de data vanuit de mijnbouwsector, waaronder de goudwinning, andere mineralen en de olie-industrie”, stelt Simons.