De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Evenement  Verenigde Naties benadrukt cruciale rol Universele Verklaring Rechten van de Mens.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens organiseerden de Verenigde Naties in Suriname een speciaal herdenkingsevenement op 11 december 2023. Bij het evenement waren hoge overheidsfunctionarissen aanwezig, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Zaken en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, leden van het diplomatieke corps, jongerenvertegenwoordigers en mensenrechtenactivisten. 

Joanna Kazana, de Resident Coördinator van de Verenigde Naties, benadrukte de diepgaande impact van de Universele Verklaring op het vormgeven van mondiaal beleid, raamwerken, maar ook op nationale grondwetten en lokale wetten. Ze benadrukte de blijvende relevantie van de verklaring en onderstreepte de rol ervan bij het ondersteunen van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling en de SDG’s. “In de 75 jaar sinds de aanneming ervan heeft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een routekaart naar gelijkheid en fundamentele vrijheden opgeleverd, waarin de rechten zijn vastgelegd waar we als mens allemaal recht op hebben”, aldus Kazana.

Op de avond waren verschillende lokale artiesten en hun creatieve uitingen te zien, waaronder een poëtische vertolking van de Universele Verklaring in Sranan Tongo, contrabas-, gitaar- en piano-optredens, evenals een verhaal in gebarentaal, die allemaal de blijvende waarden en principes van de Verklaring illustreerden.

De optredens werden aangevuld met krachtige boodschappen van individuen als Paulus Asoiti, Cynthia Pansa en Shermaine Artist, die persoonlijke perspectieven boden op de transformerende impact van mensenrechten in hun leven.

De Verenigde Naties in Suriname werken samen met lokale overheden en partners uit het maatschappelijk middenveld om lokale capaciteit op te bouwen voor de bescherming van de mensenrechten in Suriname. Het evenement op 11 december was een viering van onze gedeelde inzet voor de mensenrechten en hun vooruitgang in Suriname.