De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

EZ werkt aan wetgeving ter stimulering van ondernemerschap

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft een lening ontvangen van de Wereldbank voor het “Suriname Competitiveness and Sector Diversification (SCSD) project”. Susan Bansropansingh de coördinator van de afdeling Competitiveness Unit Suriname (CUS) tevens component Coördinator, en de social specialist, Reana Burke hebben een korte informatiesessie gehouden over het project en het klachten afhandelingssysteem Grievance Redress Mechanism (GRM). Tijdens de sessie, die is gehouden op 23 mei 2023, waren districtsommissarissen (dc’s), vertegenwoordigers van de dc’s a en directeuren van EZ aanwezig.

Bansropansingh heeft aan het begin van de sessie aangegeven wat het doel is van het project. Het project moet ervoor zorgen dat (wettelijke) hervormingen voor het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap worden doorgevoerd voornamelijk op de Wet van Onroerende goederen. Tijdens het SCSD-project worden er twee componenten uitgevoerd, waarbij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ook betrokken is. EZ houdt zich bezig met het verbeteren van managementcapaciteit, investering in productiviteit, upgraden en het bijstaan van kleine en middelgrote ondernemingen alsook directe steun en hervorming van het investeringsklimaat. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zal zich bezighouden met het oprichten van de delfstoffen autoriteit van Suriname. Dit project is reeds in 2021 van start gegaan en zal duren tot juni 2025.

Via het klachten afhandelingssysteem zal de gemeenschap in de gelegenheid gesteld worden om hun klachten die betrekking hebben op de twee componenten van het project te deponeren. Voor een vlotte afhandeling stelt elke dc een verantwoordelijke aan voor de GRM. De verantwoordelijken zullen ook getraind worden om te kunnen werken met het systeem.