De Boodschap
Kabinet van de President

FoodBaskets Nickerie voldoen aan vraag

De FoodBaskets in Nickerie voldoen aan de vraag van de lokale bevolking. Zo valt op te maken uit gesprekken die de Communicatie Dienst Suriname (CDS) heeft gehad met de uitbaters van de outlets in het ressort Henar en het ressort Wageningen, respectievelijk Shanyll Sadhoe en James Crichlow. Sadhoe noemt het FoodBasket-concept een prachtig idee. “Na wan bun sani”, zegt Crichlow.

In ressort Henar wordt er van maandag tot en met zondag verkocht en wel van 09:00 uur tot 16:00 uur. “Maar er zijn klanten die soms na vier uur komen”, zegt Sadhoe, zelf ressortraadslid op Henar. Hij raakte geïnteresseerd in het concept na daarover in de krant te hebben gelezen. “Ik heb toen contact gemaakt met parlementariër Niesha Jhakry.” Sadhoe zegt verder dat na een ontmoeting met Stanley Dijksteel, coördinator van Bureau Eenheid, er een aanvang is gemaakt met de outlet op Henar. “De prijzen zijn beter in vergelijking met de winkel. Ik maak geen winst, we hebben vaste prijzen.”

De FoodBasket op Henar is een van de drie in Nickerie. Ook Nieuw Nickerie en Wageningen kennen zo’n outlet waar basisgoederen zoals aardappel, uien, olie, blom, suiker, sardien, rijst, groene en gele pesi, maar ook bruine bonen en saucijsjes voor minder dan de normale prijs worden verkocht. “Uien en blom gaan hard”, zegt uitbater Crichlow van Wageningen. “De klanten komen massaal. Na wan bun sani. In Wageningen was het van dien aard om zoiets hier te hebben”, voegt hij eraan toe.

Volgens de uitbater is er geen limiet op het aantal producten dat men koopt, maar hij let er ook op dat men niet aan wederverkoop gaat doen. Crichlow brengt ook brood aan de man. “Het gaat mij niet om de winst”, geeft hij aan. Zelf krijgt de kleine ondernemer ook dagelijks suggesties binnen van klanten. “Klanten vragen ook naar andere producten zoals zeep of black soy.” Crichlow denkt in de toekomst ook deze producten te zullen aanbieden. “Tijd is belangrijk. Je moet ook geduld hebben en verdraagzaam zijn”, zegt hij over het werk als uitbater van een FoodBasket.