De Boodschap
Kabinet van de President

Loss and damage-fonds een feit

Bij de opening van 28ste Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) in Dubai, heeft COP28-voorzitter dr. Sultan Al Jaber benadrukt dat er op het stuk van klimaatactie ambitieuze besluiten genomen zullen worden om klimaatverandering tegen te gaan en 1,5°C binnen handbereik te houden.

 COP28, welke op vrijdag 30 november van start ging, kende dan ook meteen een mijlpaal, namelijk een historische overeenkomst om het “Loss and damage”-fonds te operationaliseren, waaruit ontwikkelingslanden die bijzonder kwetsbaar zijn voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering, kunnen putten.

De COP28-voorzitter noemde dit het resultaat van “het harde werk van veel mensen gedurende vele jaren”. Hij legde vooral de nadruk op de snelheid welke de wereld aan de dag heeft gelegd om dit fonds operationeel te krijgen, en wel binnen een jaar nadat partijen hierover in Sharm El Sheikh overeenstemming hadden bereikt.

President Chandrikapersad Santokhi zal op zaterdag 2 december 2023 Surinames visie op klimaatverandering delen met de aanwezige staatshoofden, regeringsleiders en overige functionarissen op de conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij zal tegelijkertijd ook het standpunt van de G77-landen kenbaar maken.

President Santokhi vertoeft in Dubai vergezeld door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), die ondersteund wordt door zijn team van klimaat- en milieudeskundigen.