De Boodschap
Natuurlijke Hulpbronnen

Medewerkers NH, ROS en EBS ontvangen certificaat voor Training in Hernieuwbare Energie

Het directoraat Energie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft een intensieve training in hernieuwbare energievoorziening voor zowel stafleden als operators achter de rug. Aan deze training, participeerden medewerkers van NH, ROS en de EBS.

Op donderdag 29 februari is het praktisch onderdeel van de training te Pokigron, Sipaliwini afgerond waarna de operators die hun praktijktraining voltooiden, hun certificaten in ontvangst namen. Deze certificaten dienen volgens Stefen Vorswijk en wilfriede Sampi als tastbaar bewijs van hun succesvolle afronding van de training, waarbij de nadruk lag op het begrip van verschillende waarden en symbolen die essentieel zijn voor hun dagelijkse werkzaamheden.

De training is geleid door Elena Villanueva, van betrokken organisatie Trama TecnoAmbiental (TTA) uit Chili. Een hoogtepunt van het praktisch gedeelte is volgens Villanueva het hands-on gebruik van testapparatuur, waaronder multimeters, geweest. Deze praktijkervaring is van onschatbare waarde en heeft de kennis van de operators verrijkt.

Eerder is door Villanueva in Paramaribo het onderdeel theorie van deze training rond hernieuwbare energievoorziening verzorgd waarin fundamentele concepten zijn behandeld, variërend van basisbeginselen van elektrificatie tot de constructie van PV-panelen en energieopslag. Bij dit onderdeel zijn na afronding eveneens certificaten uitgereikt aan deelnemers.

 De verzorgde training vloeit voort uit het “Development of Renewable Energy, Energy Efficiency and Electrification of Suriname’’, SU-G1001 project. Dit project van de Inter American Development Bank (IADB) heeft als doel, het ontwikkelen van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en elektrificatie.