De Boodschap
Kabinet van de President

Medisch team Amerikaanse luchtmacht in Suriname voor vervolgmissie

Het Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) bestaande uit Amerikaanse chirurgische en tandheelkundige deskundigen met ondersteunend personeel bezoekt Suriname voor het tweede jaar. “Dit bezoek bouwt voort op de missie van vorig jaar en breidt uit naar nieuwe specialiteiten en nieuwe locaties,” zo sprak de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher tijdens de start op maandag 19 februari 2024 in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Ambassadeur Faucher merkte op dat de missie van vorig jaar een groot succes was. Beide partijen hebben enorm veel van elkaar geleerd en we hopen dit programma nog vele jaren voort te zetten.” Ook minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie haalde de vele voordelen aan voor Suriname. Volgens haar gaat het om goede partnerschappen. “Om dit soort projecten te kunnen uitvoeren, heb je zeker partnerschap nodig,” benadrukte de minister.

Dit medische hulpbezoek maakt deel uit van de Enduring Promise-missie van het Amerikaanse Southern Command. Minister Mathoera merkte op dat er reeds een goede samenwerking bestaat tussen Suriname en de Southern Command. Deze missie, welke tussen 19 en 29 februari zal plaatsvinden, is volgens de bewindsvrouw een mooi voorbeeld van de goede samenwerking. Het LAMAT-team zal gratis tandheelkundige en medische zorg verlenen. Het medische hulpverleningsteam zal samenwerken met zijn Surinaamse civiele en militaire collega’s in het Academisch Ziekenhuis, het Militair Hospitaal, het Wanica Ziekenhuis en de Brownswegkliniek, en bij de Stichting Jeugdtandverzorging (JTV).

Het medische assistentieteam bestaat uit ongeveer 30 medische professionals van de Amerikaanse luchtmacht, samen met 15 technici en ondersteunend personeel. Hun specialiteiten omvatten algemene chirurgie en spoedeisende chirurgie, verpleegkunde op de intensive care, interne geneeskunde, anesthesiologie, optometrie, farmacie en huisartsgeneeskunde. Het medische assistentieteam is van plan medische zorg te verlenen, informatie uit te wisselen en educatieve symposia te organiseren in samenwerking met het Surinaamse Ministerie van Volksgezondheid.

De operaties van het medische assistentieteam zijn gecoördineerd met het Surinaamse Ministerie van Volksgezondheid en de medische directeuren van ziekenhuizen om te profiteren van extra operatiekamercapaciteit zonder Surinaamse medische zorgverleners te verdringen. Amerikaanse medische professionals zullen nauw samenwerken met lokale artsen om de continuïteit van de zorg na alle medische procedures te garanderen. Het medische assistentieteam brengt alle benodigde medicijnen, benodigdheden en apparatuur mee en laat overtollige voorraden achter bij de ziekenhuizen.

Patiënten werden geselecteerd door het ministerie van Volksgezondheid in coördinatie met de medische directeuren van ziekenhuizen en de JTV, in overeenstemming met de specialiteiten van het aanwezige Amerikaanse personeel.