De Boodschap
Kabinet van de PresidentOpenbare Werken

Renovatie staatsgebouwen in uitvoering

Het ministerie van Openbare Werken (OW), met name het directoraat Bouw- en Stedebouwkundige Werken (BSW) is bezig met de uitvoering van renovatiewerkzaamheden. OW-minister Riad Nurmohamed spreekt van 45 gebouwen die landelijk worden aangepakt. Vanuit het oud gebouw van het ministerie van Financiën, meer bekend als het Hoekgebouw, is op 19 februari 2024 meegedeeld over de renovatieprojecten.

De duurzame renovatiewerken van staatsgebouwen zijn gaande. Het oud Financiën gebouw is haast af en minister Nurmohamed doet de ronde om te kijken naar de vorderingen. Verder zal er nagegaan worden als de aannemers zich aan de afspraken houden en hoe het loopt met de opleveringen van de werken. De staatsgebouwen worden landelijk aangepakt. “We hebben 45 gebouwen die herstellende zijn, waarvan 10 monumentale panden. Een aantal zijn opgeleverd maar de meeste lopen nog,” meldt de OW-minister. Hij noemt hierbij de Congreshal en het Staatsraadgebouw die intussen zijn gerenoveerd en opgeleverd. “Dit is uniek. Het is nog nooit voorgekomen. Men deed letterlijk en figuurlijk niets aan staatsgebouwen. Wat ik wil zeggen, is dat het met de begroting wel kan en dat is bewezen”.

De bewindsman meldt hierbij dat de renovaties niet geheel gedekt worden uit de begroting van OW. Alle ministeries hebben in hun begroting een deel van het budget voor herstel van hun kantoren of dependance. De ministeries sturen dan hun verzoeken naar het ministerie van OW  om het verder voor te bereiden en uit te voeren. Voor wat betreft de leegstaande panden van de overheid, zullen deze worden afgestoten. “De overheid heeft veel leegstaande verwaarloosde panden. Maar wat niet nodig is gaan we niet meer herstellen”. Het is de bedoeling de panden te verkopen.