De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Minister Levens ontvangt studenten Yes Program

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), Marie Levens, heeft op donderdag 19 augustus 2021 bezoek gehad van 5 leerlingen die participeren aan het Kenny-Lugar Yes programma 2021-2022. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade, vertegenwoordigers van iEARN, en de ouders van de leerlingen maakten ook deel uit van deze groep. De Youth Exchange and Study program (YES) is een uitwisselingsprogramma voor jongeren uit verschillende landen tussen 15 en 17 jaar. Dit programma biedt de mogelijkheid aan studenten om voor 10 maanden in de Verenigde Staten van Amerika (VS) te wonen en te studeren. Suriname participeert als enig land van Zuid-Amerika aan dit programma dat volledig gefinancierd wordt door de Amerikaanse overheid.

Tijdens hun verblijf in de VS zullen de studenten worden toegelaten tot een Amerikaanse Highschool en deelnemen aan vormingsactiviteiten en als culturele ambassadeurs optreden door hun cultuur uit te dragen in de VS. Gedurende het schooljaar verblijven zij bij een gastgezin, waar zij actief zullen deelnemen aan activiteiten met het gezin en binnen de community.

Het is dit jaar de 13e keer dat leerlingen in staat worden gesteld om in de VS kennis uit te wisselen. Inmiddels hebben 65 studenten deelgenomen aan dit programma. Na een selectie aan de hand van de behaalde resultaten op school en een gedegen voorbereiding van bijkans een jaar, vertrekken de leerlingen naar verschillende delen van Amerika. Het is de bedoeling dat de jongeren bij terugkeer hun kennis delen met anderen, andere jongeren in Suriname overtuigen mee te doen aan dit programma en om zoveel mogelijk gemeenschapswerk op te pakken in ons land.

De minister heeft de studenten heel veel succes toegewenst en rekent erop dat ze Suriname trots zullen maken en het land positief zullen belichten. Bij terugkeer zal de minister weer aan tafel zitten met de leerlingen om samen te evalueren over hun opgedane kennis en vaardigheden en hoe die verder aan te wenden aan de ontwikkeling van ons land. De leerlingen zijn in de vroege ochtend van vrijdag 20 augustus 2021 vertrokken richting de VS.