De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Landbouwers ontvangen eerste set landbouwmachines en diensten SAMAP

Op 23 augustus 2021 ontvingen landbouwers uit Saramacca, Wanica, Brokopondo, Sipaliwini, Para, Marowijne en Paramaribo de eerste set van landbouwmachines en diensten die aan hen waren toegekend door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). Tijdens een symbolische ceremonie overhandigde de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, de nodige machines voor de verdere ontwikkeling van de landbouwsector in Suriname.

Bij de First Call of Proposals van de MGF, zijn er in februari 2020, 64 small en large grants toegekend aan landbouwers, producentenorganisaties en agribusinesses. Meer dan 600 equipmentsoorten, variërend van landbouwgereedschappen, landbouwmachines tot voedselverwerkingsapparatuur werden geselecteerd voor de inkoop. Door de wereldwijde pandemie van COVID 19 liepen de inkoopprocessen vertraging op. In maart 2021 kon de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), verantwoordelijk voor de uitvoering van het SAMAP-project, de openbare aanbestedingen uitschrijven volgens internationale normen. In juli 2021 werden enkele aanbestedingen afgerond en het SAMAP-project is nu gestart met de levering van de toegekende investeringen/equipment aan de landbouwers.

Tijdens een symbolische ceremonie op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, ontvingen landbouwers uit zeven districten, waaronder het binnenland, tractoren, cassave machines, watertanks en diensten voor de installatie van hydrocultuursystemen. Dit is de eerste stap in de serie van geplande leveringen die de komende maanden zullen volgen om alle apparatuur, machines en agrarische diensten te leveren, toegekend door het SAMAP-project in de eerste oproep tot het indienen van projectvoorstellen.

“We hebben zo lang gewacht en velen van ons begonnen te twijfelen of de equipment die we nodig hebben ons ooit zal bereiken, maar nu zien we dat dit echt gebeurt en dat we eindelijk de machines en gereedschappen krijgen om onze productie en toegang tot markten te verbeteren”, uitten de belanghebbenden zich op het evenement.

Minister Sewdien benadrukte in zijn openingswoord het belang van het SAMAP-project voor de agrarische sector en de bijdrage ervan aan het Wederopbouwplan van de overheid. “Momenteel voorzien de lokale agrariërs de Surinaamse markt in slechts één derde deel van de voedselbehoefte. Tweederde bestaat uit importproducten. Dit moet veranderen! Wij hebben alles in huis om de lokale productie stevig aan te pakken en deze te verhogen!” zei de bewindsman. Hij spreekt de hoop uit dat deze grants een stap in de goede zullen zijn ten behoeve hiervan.

De Matching Grant Facility (MGF) is een competitief fonds dat eenmalige investeringssteun biedt aan in aanmerking komende landbouwers/aanvragers met sterke projecten in de vorm van landbouw- en voedselverwerkingsapparatuur en geselecteerde landbouwdiensten om de kwantiteit en kwaliteit van de productie en de toetreding tot lokale en exportmarkten te verbeteren.

SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het Ministerie van LVV, uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie. Het belangrijkste doel is de duurzame ontwikkeling van de landbouw te bevorderen door middel van een meer concurrerende en veiligere productie welke de markttoegang voor groenten, fruit, wortel & knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten.