De Boodschap
Kabinet van de President

Minister Ramdin staat stil bij 50 jaar Caricom

Op 4 juli aanstaande is het precies 50 jaar geleden dat met het Verdrag van Chaguaramas de aanzet werd gegeven tot de oprichting van de Caricom op Trinidad & Tobago. Tegen deze achtergrond werden op vrijdag 30 juni 2023 onder begeleiding van de militaire kapel de Caricom vlag en de Surinaamse vlag gehesen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) sprak van een bijzondere aangelegenheid.

Minister Ramdin geeft tijdens zijn toespraak aan dat de organisatie in eerste instantie slechts een kleine groep landen telde. Echter is de Caribbean Community door tussenkomst van verschillende bewegingen, economische en politieke samenwerkingen, op 4 juli 1973 veranderd in een integratiebeweging. Suriname is in 1995 toegetreden als lid van de Caribische gemeenschap. “Dus we zijn eigenlijk niet zo lang lid. Desalniettemin zijn wij een van de grootste landen in het Caribisch gebied met een van de grootste territoriums”, aldus de bewindsman. Suriname heeft volgens hem een vrij sterke economie in vergelijking met de andere landen.

Het 50-jarig bestaan van Caricom zal de komende week op Trinidad & Tobago herdacht worden. President Chandrikapersad Santokhi zal ook aanwezig zijn bij dit belangrijk evenement. Minister Ramdin: “integratie is heel belangrijk vanuit de overweging dat we leven in een wereld, waar we niet alleen staan. Wij zijn onderdeel van die wereld en dat betekent dat we samen moeten werken op politiek en economisch gebied”. Volgens de BIBIS-minister is dat precies waar Caricom voor staat. Hij stelt dat er de afgelopen twee jaren, onder het voorzitterschap van Suriname, veel gedaan is om de eenheid en sterkte van Caricom nadrukkelijker te demonstreren.