De Boodschap
Natuurlijke Hulpbronnen

NH brengt bezoek aan Poeketi cluster Syno-hydroproject  

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan de Poeketi cluster. De cluster in het gelijknamige dorp aan de Tapanahonyrivier is onderdeel van het Syno-hydroproject. Het project behelst het bouwen van vijf powerplants om ruim 50 dorpen te kunnen voorzien van elektriciteit. NH-minister David Abiamofo geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname aan dat er gekozen is voor hernieuwbare energievoorziening in de vorm van hybride systemen; een combinatie van zonnepanelen, batterij opslag en een dieselgenerator voor gebieden waar de elektriciteitsvoorziening vanuit de EBS een uitdaging is. 

De bewindsman merkt op dat het project te Poeketi één is van grote omvang, waarbij meerdere dorpen dag en nacht van stroom zullen worden voorzien. “De Poeketi cluster zal 16 nederzettingen oftewel dorpen voorzien van 1×24 uur elektriciteit.” Minister Abiamofo geeft aan dat de volgende cluster die van stroom zal worden voorzien de Botopasi cluster is. “Deze zal negen dorpen in het Saamaka-gebied aan de Boven-Suriname voorzien van stroom. Daarna gaan we naar de clusters Gran-rio, Pikin-rio en Galibi”, verduidelijkt de NH-bewindsman.

Hij zegt dat 1×24 uur stroom een basisvoorwaarde is voor het ontwikkelen van het binnenland. “Dit zal rurale ontwikkeling met zich meebrengen. Wij als ministerie koppelen een ontwikkelingsvisie aan elk project. Wij stimuleren de mensen om effectief gebruik te maken van de energie om hun eigen ontwikkeling te verduurzamen”, aldus de bewindsman. Hij is ervan overtuigd dat ondernemerschap, onderwijs en gezondheidszorg door aanwezigheid van 1×24 uur stroom positief beïnvloed zullen worden.