De Boodschap
Openbare Werken

Openbare Werken gedenkt “Internationale Dag van de Witte Stok” met NSBS

De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) heeft in het kader van de Internationale Dag van de Witte Stok deelgenomen aan een speciale bijeenkomst op het hoofdkantoor van het ministerie van Openbare Werken (OW). De NSBS heeft op donderdag 14 oktober 2021 middels een gedetailleerde presentatie gedemonstreerd hoe mensen met een visuele beperking dagelijks in een ‘normale’ setting zelfstandig kunnen functioneren.

De Internationale Dag van de Witte Stok werd op 15 oktober in 1970 door de Wereld Blinden Unie (destijds “Internationaal Verbond der Blinden”) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze bijzondere dag wordt het publiek gesensibiliseerd over het hulpmiddel waardoor personen met een visuele handicap zich dagelijks op een zelfstandige manier kunnen verplaatsen. Enkele leden zijn onder leiding van directeur Natasia Hanenberg-Agard warmhartig ontvangen door OW-minister Riad Nurmohamed en zijn staf. Volgens de NSBS-directeur wordt middels presentaties en demonstraties door medewerkers van de stichting weergegeven hoe mensen met een visuele beperking dagelijks in een normale setting kunnen functioneren.

Minister Nurmohamed gaf tijdens zijn korte speech aan dat mensen met een beperking ook kansen moeten krijgen bij de overheid. Dit is in het afgelopen jaar ter sprake gekomen bij het ministerie van Openbare Werken, waarna is besloten een pilotproject te beginnen. Dit initiatief resulteerde in het feit dat op korte termijn twee personen met een beperking starten met werken bij het ministerie van Openbare Werken. Verscheidene stichtingen deden een beroep op OW om de aanwezige faciliteiten van de overheidsgebouwen, de binnenstad, de supermarkten en private kantoren te verbeteren. OW startte aanstonds met een extra voetpad op eigen terrein met extra bebordingen. Mensen met een rolstoel kunnen nu gemakkelijk het OW-gebouw binnentreden. De bewindsman spreekt van een stuk social responsibility, derhalve zijn inmiddels verschillende ministeries en particuliere bedrijven benaderd mensen met een beperking een kans te geven.