De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi in de startblokken voor CELAC Summit

De 8ste Summit van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) is een belangrijke conferentie waar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen samenkomen om regionale samenwerking en integratie te bespreken. President Santokhi is in de startblokken om deel te nemen aan de bijeenkomst. Het staatshoofd is samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) op 29 februari gearriveerd in Saint Vincent and the Grenadines. Het land is de gastheer van de eendaagse top die plaatsvindt op 1 maart.

De bijeenkomst zal zich richten op discussies die moeten leiden tot het formuleren van een verklaring. Door deel te nemen aan deze top kunnen landen hun standpunten en belangen op het gebied van economie, politiek en sociale kwesties delen met andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en mogelijk samenwerken aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. De betrokkenheid van Suriname bij dit evenement illustreert de inzet van het land voor het versterken van banden met andere landen in de regio en het bevorderen van gezamenlijke initiatieven voor ontwikkeling en samenwerking.

Minister Ramdin geeft aan dat er veel aandacht geschonken zal worden aan politieke stabiliteit, veiligheid en migratie. De verwachting is dat ook klimaatkwesties aan de orde zullen komen, gezien het lidmaatschap van Suriname en Guyana bij de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (ACTO). “Dit zijn allemaal hele belangrijke momenten om een stukje beleid te ontwikkelen”,aldus de bewindsman.

In januari 2023 werd Saint Vincent and the Grenadines verkozen tot president van CELAC. De CELAC-top zal naar verwachting de grootste en belangrijkste diplomatieke bijeenkomst zijn die ooit in het land heeft plaatsgevonden. Er worden ruim 32 staatshoofden en regeringsleiders verwacht, vergezeld van hun respectieve delegaties. Het voorzitterschap van CELAC rouleert elk jaar tussen de lidstaten, waarbij dit jaar Honduras de leiding zal hebben onder president Xiomara Castro. De hamer zal overgedragen worden door de premier van Saint Vincent and the Grenadines, Ralph Gonsalves.