De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi legt eerste steen voor logistiek centrum op Jules Sedney Haven

President Chandrikapersad Santokhi heeft samen met de minister van Openbare Werken, de vertegenwoordiger van de IDB, de directeur van NV Havenbeheer, een vertegenwoordiger van Baitali Group en de projectleider het projectbord onthuld voor de bouw van het logistiek centrum op de Jules Sedney Haven Terminal. Ook werd de eerste steen gelegd, in aanwezigheid van de minister van TCT en de directeur van Havenbeheer. Dit heuglijke feit vond plaats op vrijdag 26 januari 2024. Het project moet binnen 9 maanden worden opgeleverd. Het wordt gefinancierd door de IDB en omvat drie componenten: de reeds gestarte brug, het vandaag te beginnen logistiek centrum met kantoor- en parkeerfaciliteiten, en de weg van ‘t Hogerhuystraat inclusief rotondes, verkeerslichten en andere wegen.

Het doel van het project “Improving Transport Logistics and Competitiveness of Suriname” is het verbeteren van de Surinaamse concurrentiepositie wereldwijd en het verhogen van de logistieke prestaties van onze haven om de efficiëntie van containerverwerking te optimaliseren. De aanleg van het logistiek centrum met kantoor- en parkeerfaciliteiten voor 60 trucks zal de efficiëntie van de haven aanzienlijk verbeteren, wat resulteert in betrouwbaardere dienstverlening en minder risico’s op de wegen rondom de haven.

Na een mislukte aanbesteding in 2020 is er een nieuwe aanbesteding gehouden voor het project, wat heeft geleid tot een contract in november 2023 met aannemer Baitali en vandaag tot de eerste steenlegging.

In zijn toespraak benadrukte het staatshoofd dat een veilige haven van cruciaal belang is voor internationale scheepvaart. Hij benadrukte het belang van integriteit, professioneel personeel, een goede organisatie en faciliteiten voor de haven. President Santokhi is tevreden met de huidige positie van de haven, maar roept op tot streven naar het beste in alle categorieën.

Hij benoemde ook de prioriteit van de regering voor infrastructuur, waarbij hij het fileprobleem in Commewijne aanhaalde en de mogelijke bouw van een tweede brug over de Surinamerivier. De regering wacht nog op reacties op de uitgezonden expression of interest, maar blijft openstaan voor Surinaamse bedrijven die zich willen aanmelden voor de bouw van de brug.

De ontwikkeling van havens in Commewijne en de nieuwe brug over de Surinamerivier zijn zeker in het verschiet. De haven speelt een cruciale rol op economisch en connectiviteitsgebied en is ook van groot belang voor olie- en gasactiviteiten.