De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi vraagt herinnering slachtoffers Matawai levend te houden

President Chandrikapersad Santokhi heeft opgeroepen de herinnering aan de slachtoffers van de mijnramp te Matawai levend te houden. Het staatshoofd sprak op woensdag 6 december bij de uitvaart van de 15 jongemannen die op maandag 20 november omkwamen te Kamp 21 Pasi. President Santokhi spreekt van zware momenten. “Het voor altijd groeten van dierbaren is geen prettig moment. We zullen hun nooit meer fysiek zien, maar zij zullen blijven voortleven, vooral in de gedachten en in onze harten”, aldus het staatshoofd.

President Santokhi zegt dat hoewel de pijn van hun plotselinge vertrek ondraaglijk lijkt, er troost geput kan worden uit het feit dat de herinnering aan de overledenen nooit zal vervagen. “Laten we hun liefde en licht in onze harten bewaren, en hun nagedachtenis eren, door de beste versie van onszelf te zijn”, voegde het staatshoofd eraan toe. Hij zegt dat terwijl er om het verlies gerouwd wordt, ook het leven, de liefde en het licht, dat de mannen in de wereld gebracht hebben, gevierd moeten worden.

President Santokhi: “Laten we hun licht in ons blijven dragen, onze paden verlichten en liefde en vriendelijkheid verspreiden, net zoals zij deden. Vandaag, bij het nemen van afscheid, is onze kans om hen te bedanken voor de manier waarop ze voor hun naasten het leven hebben opgevrolijkt; ook al heeft de Almachtige hen slechts een half leven gegeven. We zullen ons allemaal altijd bedrogen voelen, omdat ze zo jong van ons zijn weggenomen. Toch moeten we dankbaar zijn voor de tijd,die zij op aarde hebben mogen doorbrengen.”

Het staatshoofd zegt dat de regering de nabestaanden zoveel als mogelijk heeft willen tegemoetkomen in het rouwproces en de teraardebestelling. De psychosociale hulp zal volgens hem beschikbaar blijven en de regering zal met de nabestaanden in contact blijven, om besluiten te nemen ten aanzien van de tweede fase. De dag van 20 november 2023 zal volgens president Santokhi een zijn die niet zomaar vergeten zal worden. Het staatshoofd spreekt van een ramp die jongemannen – zonen, vaders, broers, ooms en neven – in het doorstaan van ontberingen uit de bloei van hun leven heeft weggerukt.