De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi wisselt van gedachten met RvC Staatsolie

De Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie heeft op donderdag 9 februari een overlegmoment gehad met president Chandrikapersad Santokhi. Op het Kabinet van de President is er van gedachten gewisseld over onder meer de energietarieven. Het directieteam en management van de Surinaamse olie maatschappij heeft ook een viertal presentaties verzorgd betreffende de olievondsten voor de Surinaamse kust. Hierbij is ook ingegaan op de verdere ontwikkelingen om te komen tot de olie- en gasindustrie, waaronder de huidige boringen en constructie van waterkrachtwerken.

Uit presentaties is naar voren gekomen dat Suriname is gezegend met olievoorkomens van wereldklasse. De directie heeft ook officieel de mededeling van APA Corporation aan het staatshoofd overgebracht. De onderneming maakte namelijk op 8 februari de succesvolle boring en stromingstesten in de Sapakara South-2 (SPS-2) beoordelingsput (de zogenaamde appraisal well), bekend. SPS-2 is de tweede beoordelingsput om de eerder aangekondigde ontdekking te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) beoordelingsput. In SPS-2 is ongeveer 36 meter aan hoogwaardige olie en gas in het Campano-Maastrichtiaans reservoir aangetroffen.

De resultaten van de stromings- en druktesten wezen op een bron van meer dan 200 miljoen vaten olie. Tegen deze achtergrond en de overtuiging dat de offshore product sharing contract (PSC-partners) van Staatsolie op korte termijn een commerciële ontdekking willen doen, moet het bedrijf zichzelf positioneren en voorbereiden als een meest gewilde partner. Het beleid van Staatsolie is gericht op de off shore, de huidige olie-operaties te Saramacca, de productie van gasoline en diesel en het leveren van elektriciteit vanuit de Afobaka-waterkrachtcentrale.

Het onderhoud van de stuwdam geniet ook prioriteit. Geconstateerd is dat bij minimaal spuien van het water uit het stuwmeer landbouwgebieden niet meer onder lopen. Staatsolie wil ook het beleid op het gebied van groene energie oppakken, omdat volgens directeur Jaggesar de uitstoot verminderd moet worden. De Staatsolie-topman spreekt van rooskleurige ontwikkelingen in het kader van olie en gas. “We proberen wel hard eraan te trekken om goede resultaten te halen uit de olieboringen”, aldus de directeur.