De Boodschap
Kabinet van de President

Regering komt middenklasse tegemoet met subjectsubsidie ‘Oli Moni’ op brandstof

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft benadrukt dat de samenleving ondersteund zal worden bij de kosten die gepaard gaan met brandstofverbruik. Dit heeft de bewindsman medegedeeld tijdens een op 4 augustus 2022 gehouden persconferentie. De regering zal autobezitters subsidiëren met brandstof. Hiervoor een is een Oli Moni-model gecreëerd welke medio augustus in uitvoering zal gaan.

Viren Ajodhia, adviseur op het ministerie van Financiën en Planning is breedvoerig ingegaan op de materie. “De focus is om de middenklasse tegemoet te komen met subjectsubsidie”. Ajodhia heeft geaccentueerd dat bezitters van voertuigen in de categorie P1, P2 en P3 in aanmerking zullen komen voor subsidie. “Het gaat om ruim 133000 voertuigen. Ook komen ongeveer 24000 bromfietsen hiervoor in aanmerking. Bussen, vrachtwagen en boten zullen op een andere manier worden tegemoetgekomen”, aldus de overheidsfunctionaris. Er is voor ‘Oli Moni’ een speciale website gebouwd, waar men zich kan registeren. In augustus zal het project als pilot ingaan. Na de testfase wordt eenieder per 1 september in de gelegenheid gesteld om zich te registeren.

“Een persoon zal slechts een voertuig kunnen registeren. De autobezitter moet een rijbewijs hebben en het voertuig moet verzekerd zijn op naam van de bezitter. Na goedkeuring krijgt de persoon een QR-code met pincode toegestuurd op zijn mobiel. Per maand zal er een vast bedrag worden gestort. Je kan dan met je mobiele telefoon gaan tanken bij het pompstation”, legt de financiën-medewerker uit. In december zal het project geëvalueerd worden. Oli Moni is een subjectsubsidie. Dit kan gezien worden als een aanzet van de regering om geleidijk de subsidie op brandstof af te bouwen.