De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname-China Investeringscoördinatie Commissie ontvangt Wenzhou-delegatie uit China

Een delegatie onder leiding van Ma Yongxin, vicevoorzitter van  (Municipal Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference) in de provincie Zhejiang, China arriveerde op 16 juli 2023 in Suriname voor een zesdaags bezoek. Op 20 juli 2023 heeft de Suriname-China Investeringscoördinatie Commissie op het Kabinet van de President een ontmoeting gehad met de Wenzhou-delegatie. 

Bij dit onderhoud waren onder andere aanwezig: Norris Liu, voorzitter van het Suriname-China investeringscoördinatie commissie; Lin Feng, voorzitter van de Suriname Zhejiang Handelsvereniging; Ma Xingrui, voorzitter van de Suriname Chinese Business Alliance; Ye Shuguang, vice-president van Wenzhou Vocational College of Science and Technology; Chen Jin, adjunct-directeur van het Bureau voor Buitenlandse Betrekkingen van Wenzhou; Zhang Weikai, adjunct-directeur van het onderwijsbureau van Wenzhou; Zheng Yunzheng; adjunct-directeur van het volksgezondheidscomité van Wenzhou; Wang Xiaoqian van het Wenzhou International Exchange Center; en Zhang Yinrong en Yu Lihong, vertegenwoordigers van zakenlieden uit de Provincie Zhejiang.

Norris Liu gaf aan dat het doel van Suriname-China Investeringscoördinatie Commissie is om hulp te bieden aan Chinese ondernemingen die naar Suriname komen voor onderzoek en investeringen, alsook de richting van investeringen te identificeren, om projectsamenwerking en implementatie te bevorderen. De commissie is op 27 maart dit jaar formeel opgericht door president Chandrikapersad Santokhi. Een andere functie van de commissie is om afdeling overschrijdende coördinatie uit te voeren over specifieke investeringsprojecten en deze rechtstreeks te rapporteren aan de president.

Voorzitter Liu benadrukte dat de Chinezen in Suriname een belangrijk onderdeel zijn geweest bij de onafhankelijkheid van Suriname en dat zij ook wel de ‘bouwers van economische ontwikkeling’ zijn. “Chinezen hebben een unieke bijdrage geleverd aan de economie, samenleving, cultuur en andere gebieden van het land, en zij zijn een belangrijk deel van de multi-etnische samenleving in Suriname”. Zo heeft de Chinese ambassade in Suriname sinds de oprichting van de commissie steeds haar steun en begeleiding geboden. De commissie is de ambassade daarvoor zeer erkentelijk.

Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Amerika zei de president van China, Xi Jinping dat Zuid-Amerika en het Caribisch gebied een natuurlijk verlengstuk zijn van het “Belt and Road Initiative”. De commissie hoopt dat de gemeentelijke overheid van Wenzhou in dat kader ook actief haar eigen voordelen zal benutten en het Suriname-China Investeringscoördinatie Commissie zal gebruiken als een platform voor het bevorderen van pragmatische samenwerking. Liu haalde daarbij aan dat de huidige focus van de commissie gelegd is op het actief promoten en vestigen van een Landbouw Industriepark in Suriname.

Vicevoorzitter Ma Yongxin, zei dat de uitwisselingen tussen Wenzhou en Suriname steeds hechter worden. In juli 2022 hielden Wenzhou en de Chinese ambassade in Suriname gezamenlijk een videoconferentie over “Wenzhou-Suriname Exchanges and Cooperation” om samen met de Wenzhou University, het Confucius Instituut aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en vertegenwoordigers van Surinaamse Chinezen afkomstig uit Wenzhou te discussiëren over het verdiepen van uitwisselingen op het gebied van zustersteden, economie en handel, cultuur, de Surinaamse Chinese gemeenschap en het levensstandaard van de Surinaamse samenleving. De vicevoorzitter heeft vernomen dat de offshore-oliebasis van Suriname in 2026 zal aanvangen met productie en dat Suriname grote reserves aan natuurlijke hulpbronnen heeft. Hij wees erop dat Wenzhou-ondernemers zeer geïnteresseerd zijn in investeringen op gebieden zoals hout- en gas and oil. Hij hoopt dat door dit bezoek werkcontacten gelegd kunnen worden om economische en handelsuitwisselingen tussen Wenzhou en Suriname te bevorderen.

Tenslotte is tijdens de bijeenkomst besloten een contactmechanisme op te zetten. De contactpersoon voor de Surinaamse-zijde is Lin Feng, voorzitter van de Zhejiang Handelsvereniging, tevens lid van de commissie. Verder werd voorzitter Norris Liu uitgenodigd om een overheids- en zakendelegatie te leiden naar Wenzhou voor bezoek. Beide partijen kijken ernaar uit om met de gezamenlijke inspanningen meer bij te dragen aan de gemeenschappelijke ontwikkeling van de stad Wenzhou en Suriname.