De Boodschap
Kabinet van de President

Venezolaanse ambassadeur te gast in lezingencylus SDI

Als onderdeel van de lezingencyclus van het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) heeft ambassadeur Ayerim Flores Rivas van Venezuela een presentatie verzorgd aan Surinaamse diplomaten. Het betreft de derde presentatie door een ambassadeur sinds de lezingencyclus in maart dit jaar werd gelanceerd. Tijdens de serie lezingen gaat een diplomaat, die in Suriname geaccrediteerd is, in op de buitenlandse politiek van het vertegenwoordigend land en de relatie met Suriname.

Op dinsdag 23 mei 2023 heeft de Venezolaanse afgezant in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) haar expertise gedeeld over het buitenlands beleid van de Bolivariaanse Republiek Venezuela. De relatie tussen Suriname en Venezuela bestaat er sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

Ambassadeur Rivas zegt dat zowel Suriname als Venezuela solidariteit en wederzijds respect als principe heeft. Venezuela heeft als olieproducerend land ervaring met de internationale oliemarkt. Het is volgens de diplomaat belangrijk om andere staten duidelijk te maken dat Suriname over haar eigen natuurlijke hulpbronnen besluiten neemt en het laatste woord daarop heeft.

Het SDI houdt om de zes weken lezingen voor kennisverwerving én -versterking van de nieuwe generatie Surinaamse diplomaten. Het is de bedoeling dat de functionarissen hierdoor beter kunnen inspelen op de mogelijkheden en begrip hebben voor de omstandigheden van een land. Zij delen tegelijkertijd in de kennis én ervaring van afgevaardigden van landen waarmee Suriname betrekkingen heeft. Bij de eerste sessie op 10 maart 2023 heeft ambassadeur Julang Pujianto van Indonesië een presentatie gehouden, gevolgd door de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy Gonzáles op 19 april